x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La cinci ani - Apa Nova, in culpa

La cinci ani - Apa Nova, in culpa

de Monica C. Andrei    |    27 Oct 2005   •   00:00
La cinci ani - Apa Nova, in culpa

Miile de reclamatii ale abonatilor si administrarea deficitara a crizelor arata nerespectarea contractului cu Municipalitatea. Apa Nova risca o amenda de pana la 5 milioane de euro.

Miile de reclamatii ale abonatilor, nemultumirile edililor, proasta interventie in situatie de criza demonstreaza clar nerespectarea contractului pe care Apa Nova l-a incheiat cu Municipalitatea. La cinci ani de activitate, Apa Nova risca o amenda de pana la cinci milioane de euro.

In aceste zile, conducerea Primariei Capitalei impreuna cu cea a ARBAC definitiveaza raportul privind activitatea societatii Apa Nova dupa cinci de ani de concesiune a serviciilor de canalizare si apa. Situatia nu este deloc roz din punctul de vedere al autoritatilor locale.

EXCLUSIV. Jurnalul National a intrat insa in posesia raportului facut de francezi despre activitatea lor in Bucuresti. Din punctul lor de vedere, prestatia societatii Apa Nova a fost mai mult decat perfecta. Au facut investitii in valoare de 126 milioane de euro, au achizitionat peste 200 de utilaje, au redus cu 40% numarul de avarii, au curatat gurile de canal. Lauda de sine insa nu miroase a bine. Pe hartie au trecut cam tot ce erau obligati sa faca prin contract. Realitatea este insa cu totul alta.

Ultimele inundatii din Capitala sunt cel mai bun exemplu, Apa Nova demonstrandu-si incapacitatea de a gestiona o situatie de criza. "Conform contractului de concesionare a serviciilor de canal pe care l-a incheiat cu Primaria Capitalei, la anexa 17, Apa Nova trebuia sa aiba un plan de interventii in caz de urgenta, plan pe care nu l-a avut. In cazul acesta, contractul nu a fost respectat", ne-a spus Mioara Mantale, prefectul Capitalei. Ea a mai precizat ca nici la capitolul utilaje Apa Nova nu sta deloc bine, cele trecute pe hartie necorespunzand realitatii din teren.

UTILAJE DOAR PE HARTIE. "In Bucuresti sunt 45.000 de guri de canal, iar Apa Nova are doar 30 de utilaje. O situatie de urgenta nu poate fi gestionata cu atat de putine masini. Din punctul meu de vedere, Apa Nova trebuia pana acum amendata", a mai spus Mantale. Nici primarii de sector nu vad cu ochi buni activitatea societatii franceze dupa cinci ani. "Apa Nova ar fi trebuit sanctionata de zece ori pe zi pentru incompetenta. Cand Soseaua Colentina a fost inundata si circulatia blocata, oamenii de la Apa Nova nu erau nici macar la serviciu. Din aceasta cauza si statia de pompare a fost inundata", ne-a declarat Neculai Ontanu, edilul Sectorului 2.

Aceeasi parere o are si Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, care n-a mai rezistat si a amendat deja societatea. "Am o colaborare proasta cu Apa Nova. Am incercat sa ne corelam planurile de investitii, insa n-am reusit.

Le-am cerut sa ne informeze si pe noi atunci cand au lucrari in teren, pentru a le tine mai bine sub control. N-au tinut cont. Pentru ca nu ne-au anuntat de o lucrare de pe Matei Basabab, i-am amendat cu 40 milioane de lei. Nu este acceptabil ca o lucrare sa fie semnalizata cu frunze si crengi. Ce fel de societate mai este si asta?", se intreaba Liviu Negoita.

REPROSURI PENTRU SERVICII
Lipsa utilajelor si necuratarea gurilor de canal sunt si reprosurile pe care Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, le face societatii franceze.

"N-au avut nici un program sistematic privind canalizarea orasului. Eu cred ca Apa Nova nu este pregatita sa faca fata problemelor unui oras mare ca Bucurestiul. Societatea nu are nici un motiv sa celebreze cinci ani, atat timp cat nu a facut nimic", a spus Chiliman. Concluzia este una singura: societatea indeplineste toate conditiile pentru a primi pentru prima data o amenda. Sanctiunea maxima pe care autoritatile o pot da este de cinci milioane de euro.
×
Subiecte în articol: observator nova apa nova