x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "La negru" nu se mai poartă

"La negru" nu se mai poartă

de Diana Scarlat    |    04 Noi 2009   •   00:00

Angajatorii ar putea fi obligaţi să înregistreze contractele de muncă înaintea începerii activităţii angajaţilor. Propunerea aparţine Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), având scopul de a diminua munca la negru.



Ministerul Muncii vrea să modifice cadrul legislativ, astfel încât angajatorii să fie obligaţi să înregistreze contractele individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor anterior începerii activităţii. Cei care nu le vor declara vor fi amendaţi. MMFPS a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 161/2006 privind întocmirea şi completarea

Registrului general de evidenţă a salariaţilor, "cu scopul de a contribui la diminuarea muncii nedeclarate, la integrarea unui număr cât mai mare de angajaţi nedeclaraţi în economia formală şi reducerea pericolului pe care-l generează munca ilegală pentru toate domeniile economico-sociale". Iniţiatorii proiectului de HG precizează că în urma analizei efectuate a rezultat că este necesară modificarea cadrului legislativ existent pentru a putea creşte numărul de controale şi eficienţa acestora.

PREVEDERI

Proiectul prevede obligaţia angajatorilor de a înregistra în Registrul general de evidenţă a salariaţilor elementele de identificare a tuturor salariaţilor: nume, prenume, CNP, data angajării, funcţia conform specificaţiei COR sau altor acte normative, tipul contractului, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Documentul pus în dezbatere publică mai prevede înregistrarea în registru a datei şi temeiului încetării contractului individual de muncă la data încetării acestuia, obligaţia de a transmite registrul la inspectoratul teritorial de muncă cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat şi, ulterior, de către fiecare nou salariat.

AMENZI

Proiectul de HG prevede stabilirea unei amenzi de 1.500 de lei pentru fiecare contract neînregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor anterior începerii activităţii, fără ca valoarea cumulată a amenzii să depăşească 20.000 de lei, şi a unei amenzi între 3.500 şi 5.000 de lei pentru completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate. Proiectul mai adaugă două contravenţii: neînregistrarea contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor anterior începerii activităţii şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate. I

niţiatorii proiectului de act normativ consideră că modificarea cadrului legislativ este necesară în vederea respectării Memorandumului de înţelegere din 23 iunie 2009 între Comunitatea Europeană şi România. în 6 mai, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie privind alocarea pentru România a unei asistenţe financiare pe termen mediu în valoare de până la cinci miliarde euro, eliberarea fiecărei tranşe de împrumut urmând să se facă pe baza implementării satisfăcătoare a programului economic al Guvernului României.

REFORMă STRUCTURALă

România este obligată să soluţioneze problema muncii nedeclarate "prin creşterea semnificativă a intensităţii controalelor şi administrarea unor amenzi administrative suficient de descurajatoare în cazul neconformării", susţin iniţiatorii proiectului. "Intensitatea controalelor nu mai poate creşte semnificativ doar pe seama creşterii numărului de controale efectuate de Inspecţia Muncii cu acest scop, întrucât creşterea suplimentară a numărului de controale pentru depistarea muncii nedeclarate ar afecta celelalte obligaţii legale de control stabilite în sarcina instituţiei prin Codul muncii, precum şi prin alte legi speciale", se arată în nota de fundamentare a documentului.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Muncii, până în 12 noiembrie.

×
Subiecte în articol: observator