x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Laptele şi brânzeturile, la control

Laptele şi brânzeturile, la control

de Monica Cosac    |    23 Mar 2016   •   09:01
Laptele şi brânzeturile, la control
Sursa foto: CristiNistor/Getty Images/iStockphoto

Produsele lactate au ajuns în atenţia autorităţilor, după ce sute de copii din mai multe judeţe din ţară au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară sau sindrom hemolitic-uremic. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că, împreună cu Direcţiile de Sănătate Publică, a demarat controale care vizează atât producţia, cât şi distribuţia laptelui şi a produselor din lapte.

Reprezentanţii DSVSA judeţene vor colabora cu Instituţiile Prefectului şi cu Direcţiile de Sănătate Publică, în vederea organizării unor controale tematice comune (DSVSA-DSP) în ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare şi unităţi de procesare a laptelui, a comunicat, ieri, conducerea ANSVSA. Controalele se vor desfăşura în perioada 22 martie – 6 aprilie şi vor fi verificate: respectarea condiţiilor sanitar-veterinare referitoare la producerea, colectarea şi procesarea laptelui crud şi a produselor lactate. O atenţie deosebită va fi acordată produselor distribuite în şcoli prin programul guvernamental „Laptele şi cornul”. Mai exact, sunt urmărite condiţiile de igienă şi respectarea lanţului frigorific pe durata transportului, depozitarea laptelui şi a produ selor lactate care ajung la elevi. În acest sens, inspectorii vor controla depozitele independente care asigură depozitarea produselor lactate şi la operatorii care deţin mijloace de transport şi asigură distribuţia laptelui şi a produselor lactate în cadrul acestui program, au mai precizat reprezentanţii ANSVSA.

 

Sute de copii, la spital

Doar în ultimele două săptămâni, peste 100 de elevi din mai multe şcoli din Braşov, Galaţi, Buzău şi Argeş au ajuns la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului de lapte sau iaurt, produse primite la şcoală prin programul „Laptele şi cornul”. De asemenea, zeci de bebeluşi, majoritatea din Argeş, au fost diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic sau suspiciune de SHU, cauza îmbolnăvirii fiind o tulpină de E-coli. Ulterior, au fost găsite tulpini de E-coli la brânza produsă de Lactate Brădet, consumată de unii copii cu SHU, dar şi la mai mulţi angajaţi ai fabricii.

×