x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Istoria României, făcută varză în cotidianul francez "Le Figaro"

Istoria României, făcută varză în cotidianul francez "Le Figaro"

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    04 Mai 2013   •   10:46
Istoria României, făcută varză în cotidianul francez "Le Figaro"

 Cotidianul francez “Le Figaro”, în alonja evenimentului încoronării regelui Olandei, prezintă, într-un articol – „Les 5 villégiatures royales” –, cele mai importante locuri de vacanţă preferate de familiile regale ale Europei. Lista începe cu Castelul Peleş, de la Sinaia, fapt ce ar trebui să ne încânte... dacă nu am observa câteva erori grave, care probează (a câta oară?) cât de superficial tratează Occidentul istoria României, geografia ei şi, în general, tot ceea ce ţine de o corectă prezentare a acestei ţări şi a acestui popor.

Până şi un copil de şcoală, din România, ar putea să-l corecteze pe jurnalistul francez Philippe Viguie-Desplaces, atunci când scrie că frumosul castel Peleş a fost construit de „regele Ferdinand I de România, un Hohenzollern, şi fantastica lui soţie Elisabeta de Wied (poetă încoronată de Academia Franceză sub numele de Carmen Sylva)”... Regele care a construit Peleşul, primul rege al Românilor, a fost, Carol I. El este, într-adevăr, soţul Elisabetei (despre care, totuşi, suntem informaţi corect că este o poetă al cărei pseudonim e Carmen Sylva). În ce-l priveşte pe Ferdinand, el este urmaşul la tron al lui Carol şi nepotul de frate al acestuia... De altfel, ziaristul de la „Le Figaro” are mai multe probleme legate de filiaţiile din familia regală a României. Acelaşi Ferdinand I este consemnat ca fiind străbunicul regelui Mihai I. N-o nimereşte nici de data asta. Ferdinand I – cel adevărat, al doilea pe tronul României – era doar bunicul regelui Mihai, iar Carol I – constructorul Peleşului – era stră-unchiul lui Mihai.

O a doua eroare comisă de „Le Figaro” este aceea legată de locul unde se află castelul Peleş. El este, dacă dăm crezare cotidianului francez, situat undeva, „la ţară”, într-un loc unde nu se află suficiente locuri de cazare pentru eventualii turişti dornici să viziteze vechea reşedinţă regală de vară. Or, Sinaia este una dintre cele mai importante staţiuni montane ale României (nicidecum un loc oarecare, „la ţară”), cunoscută de peste un secol – chiar şi la Paris, unde, la sfârşitul veacului al XIX-lea, se organizau excursii pentru francezii dornici să călătorească pe Valea Prahovei, iar în 1912, deja, Cazinoul din Sinaia îi atrăgea ca un magnet pe jucătorii din Franţa... (apropo de Cazino, "grosul" finanţării construcţiei acestuia, acum un secol şi ceva, l-au suportat cei trei fraţi De Marcay, francezii care erau acţionari şi ai cazinourilor din Nisa şi Monte Carlo; n-ar fi făcut nici o investiţie dacă nu erau siguri că Sinaia e o staţiune de talie europeană şi că investiţia li se va întoarce rapid - şi asta se întâmpla în 1911-1912). Astăzi, Sinaia are, oficial, peste 10.000 de locuri de cazare.
În fine, ar trebui să ştie jurnaliştii de la „Le Figaro” că dictatorul Ceauşescu nu şi-a culcat niciodată oaspeţii – indiferent cine au fost ei – în Castelul Peleş, ci alături, la Foişor. De câteva decenii, Peleşul nu a avut decât destinaţie de muzeu.

Pentru un text de 10-12 rânduri, articolul din „Le Figaro” (una dintre cele mai importante publicaţii din Franţa) , are parcă prea multe erori! Nu ştim care au fost sursele autorului, dar cu siguranţă nu au fost dintre cele mai bune.

×
Subiecte în articol: le figaro erori regalitate castelul peleş