Sindicaliştii care protestează în aceste zile vor declara război Guvernului şi Parlamentului, în cazul nerezolvării revendicărilor. Angajaţii din administraţia locală ar putea aplica pe termen nelimitat forme de protest spontan care îi vor afecta pe toţi românii, cum ar fi „acţiunile de zel”. Adică oprirea sau încetinire spontană a lucrului. Profesorii nu mai au timp de îngheţarea anului, dar la toamnă ar putea începe anul şcolar cu proteste.
Astăzi încep proteste în toată ţara, la primării şi consilii judeţene, care presupun încetarea activității în instituţii, iar la Bucureşti sunt aşteptaţi mii de nemulţumiţi, la mitingul organizat în fața Camerei Deputaților. Angajaţii din administraţia publică locală sunt nemulţumiţi de grila de salarizare şi spun că se încalcă prevederile deciziei Curții Constituționale nr. 794/2016. “Din punct de vedere tehnic, discuţia începe în Parlament, ca să putem să finalizăm legea, dar dacă nu se vor respecta anumite lucruri, precum grila de salarizare, legea va fi atacată la curtea constituţională. Ei (membrii guvernului – n.r.) nu înţeleg faptul că descentralizarea nu înseamnă destructurarea şi neaplicarea salariului egal la muncă egală. În privinţa aleşilor, am observat că salarile au crescut cu un punct procentual şi se aplică de la 1 iulie. Au făcut asta ca să-i convingă pe toţi să accepte legea. Dar se ajunge la discrepanţe foarte mari şi, de exemplu, un şef de serviciu sau un şef de birou va avea salariul mai mic decât un consilier, ceea ce nu e normal”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Bogdan Hosu, liderul Cartel Alfa.
Fondurile europene vor fi afectate
Printre cei mai nemulţumiţi bugetari sunt angajaţii care fac posibilă absorbţia fondurilor europene, fără de care nu se pot acorda, de fapt, majorările salaraiale, pentru că bugetul se bazează pe banii care vor fi aduşi din proiecte europene. “Celor de la APIA li se înjumătăţesc salariile, deşi au adus fonduri europene în România. În aceeaşi situaţie sunt şi cei care trebuie să facă programul de Start up pentru IMM-uri. Au făcut ore suplimentare până acum şi nu li s-au plătit, iar acum află că nu vor avea nici salariile pe care le aşteptau”, mai spune Hosu. Bugetarii afiliaţi la Blocul Naţional Sindical încă nu au anunţat că vor participa la proteste. “Vom participa la Comisia de muncă, deocamdată. Întâi dorim să epuizăm căile dialogului. Speranţa moare ultima”, a declarat Duitru Costin, liderul BNS.
Profesorii sunt nedreptăţiţi din nou
Protestele vor continua miercuri, tot la Parlament, cu profesori nemulţumiţi. După ce li s-a promis paradisul salarial, profesorii s-au trezit ultimii pe lista de aşteptare a majorărilor şi cu o poziţie în grila de salarizare cu mult inferioară faţă de cea negociată iniţial. “Prima nemulţumire e legată de poziţionarea în grilă, apoi de data de aplicare a legii, de la 1 ianuarie 2018, deşi la celelalte categorii de bugetari se aplică de la 1 iulie. Anul şcolar nu va îngheţa, dar e posibil ca viitorul an şcolar să înceapă cu proteste. Miercuri vom decide dacă vom continua protestele şi săptămâna viitoare”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Probabil că va fi o vară de proteste de stradă, dar depinde cum va ieşi legea slarizării. Probabil că angajaţii vor scădea brusc ritmul de muncă sau vor opriri spontan lucrul. Acestea se numesc acţiuni de zel. Bogdan Hosu, liderul Cartel Alfa
Guvernul ne-a explicat că nu se poate acoperi financiar aplicarea legii şi pentru profesori de la 1 iulie. Domnul Dragnea a spus că cine nu aplică un punct de la guvernare pleacă. Aşteptăm să vedem cine va pleca. Simion Hăncescu, lider FSLI
Sindicatul Național al Funcționarilor Publici, SNFP, împreună cu celelalte organizații care îi reprezintă pe angajaţii din administrația publică locală - SED LEX, PRO LEX, Forța Legii și altele au anunţat că protestele vor continua, dacă nu li se vor lua în considerare solicitările.