x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liber la pescuit de sturioni In prohibiTie!

Liber la pescuit de sturioni In prohibiTie!

15 Apr 2005   •   00:00

Paul Cononov, noul sef al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a emis o autorizatie care poate insemna liber la braconajul la icre de sturioni. Gestul guvernatorului nu are precedent nici pe vremea lui Ceausescu.

  • de ALEXANDRU NASTASE
  • OBSERVATOR
  • PESCUIT. Liber la sturioni in prohibitie nu s-a dat nici macar pe vremea lui Ceausescu
    Paul Cononov, proaspat instalat in functia de sef al ARBDD si deja poreclit "guvernatorul-gunoier", a emis la doar cateva zile de la numire o autorizatie de pescuit sturioni pentru acvacultura. Eliberarea actului contine numeroase elemente dubioase. Documentul, inregistrat cu numarul 17/31 martie 2005, a fost eliberat de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, institutie subordonata Ministerului Agriculturii, si da drept la pescuit sturioni in prohibitie firmei Kaviar House.

    AUTORIZATie dupA AUTORIZATIE. Permisul, valabil pana la 15 iulie, da dreptul firmei sa captureze sturioni pentru reproducere in captivitate in trei zone de captura pe Dunare. Aceasta autorizatie speciala a fost insotita de autorizatia de mediu pentru operatiuni speciale numarul 128/2005, eliberata de ARBDD si semnata de seful institutiei, Paul Cononov, guvernatorul-gunoier. Documentele, asa cum au fost ele intocmite, lasa loc pentru braconaj.

    Astfel, desi autorizatia data de ARBDD arata ca Administratia va monitoriza capturarea sturionilor, dar va face acest lucru doar obligand Kaviar House "sa notifice fiecare captura". Practic, oricine poate pescui sturioni si folosi icrele fara a notifica ARBDD. In plus, Kaviar House a primit drept de captura in niste zone unde activitatea de pescuit a fost concesionata de o alta firma.

    EXPLICATIA. Agentia Nationala de Pescuit s-a pus foarte repede de acord cu ARBDD asupra cotelor de captura si a zonelor de pescuit si, desi nu a fost consultata asa cum spune legea, Administratia s-a grabit sa elibereze in aceeasi zi autorizatia de mediu, incalcand si un contract comercial.

    Cel care a explicat situatia, la o intalnire desfasurata in aceasta saptamana la Prefectura Tulcea, a fost juristul ARBDD, Ernest Sarbu. "Prin negocierile Cites, Romaniei ii este alocata o anumita cota, separat de cotele de pescuit comercial, tocmai in scopul dezvoltarii acvaculturii. Din cunostintele mele, exista doar societatea Kaviar House care se ocupa de aceasta activitate. Ministerul Agriculturii a savarsit un abuz, din greseala, nu intentionat, eliberand in temeiul articolului 13 din OG 69/2004 o autorizatie speciala de pescuit pentru acvacultura, fara a cere acordul administratorului. Or, administratorul este ARBDD. (...) Autorizatia are o anexa care o face nefunctionala", a aratat juristul Ernest Sarbu. In plus, actul eliberat de ARBDD nu are semnatura sefei Biroului Autorizari. Desi guvernatorul-gunoier sustine ca totul a fost legal, liber la pescuit sturioni in prohibitie nu s-a dat nici macar pe vremea lui Ceausescu, perioada in care Delta Dunarii a fost guvernata arbitrar, exclusiv dupa nevoile economice.

    ×
    Subiecte în articol: observator pescuit sturioni arbdd