x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liceenii săraci, fără burse

Liceenii săraci, fără burse

de Eugenia Mihalcea    |    24 Apr 2009   •   00:00
Liceenii săraci, fără burse
Sursa foto: DAN MARINESCU/EDITURA INTACT

Aproximativ 22.500 de liceeni săraci au rămas, din martie, fără bursele sociale "Bani de liceu", după ce Guvernul a decis coborârea plafonului de venit brut pe membru de familie, de la 200 la 150 de lei.



Mai mult decât atât, în unele judeţe, elevii care au primit deja banii pentru luna trecută ar trebui să returneze sumele.

Programul, introdus în urmă cu patru ani, prevedea ca elevii de liceu proveniţi din familii fără posibilităţi, cu venit pe cap de membru de familie mai mic de 150 de lei, să beneficieze de aceste burse sociale pentru continuarea şcolii.

Plafonul minim a fost ridicat de la 150 la 200 de lei anul trecut, prin Legea bugetului: "În anul 2008,  beneficiari ai Programului de protecţie socială «Bani de liceu» sunt elevii care urmează, la cursuri de zi, liceu sau învăţământ profesional, şcoala de arte şi meserii sau anul de completare, aflaţi în întreţinerea familiilor al căror venit brut pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii, este de maximum 200 de lei".

UITAŢI DE EXECUTIV
Guvernul a omis însă să introducă această prevedere în Legea bugetului din acest an. "Cum legea bugetului este anuală, prevederile acesteia nu mai sunt în vigoare o dată cu reînnoirea ei. În legea din acest an nu a fost menţionat deloc plafonul de 200 de lei, ceea ce înseamnă că se aplică plafonul de la ultima lege în vigoare, respectiv cea din 2004", a detaliat Adriana Pană, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Executivul economiseşte lunar 4 milioane de lei, în condiţiile în care cuantumul acestor burse sociale este de 180 de lei pe lună. Modalitatea în care a fost pusă în aplicare scăderea plafonului a bulversat multe inspectorate şcolare.

În mai multe judeţe, banii au fost daţi deja elevilor, iar inspectoratele ar trebui să îi recupereze de la copii. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că beneficiarii burselor sociale, care provin din familii cu venituri cuprinse între 150 şi 200 de lei pe membru de familie şi care nu mai primesc bursa din martie, ar putea beneficia de acest ajutor până la sfârşitul anului.

"Vom încerca să luăm din alte capitole ale bugetului fondurile care să acopere necesarul pentru bursele sociale «Bani de liceu», astfel încât copiii să-şi primească banii", a declarat Ecaterina Andronescu.

×
Subiecte în articol: scoala