x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Litoralul e frumos şi călare, şi pe jos...

Litoralul e frumos şi călare, şi pe jos...

de Diana Scarlat    |    20 Iul 2009   •   00:00
Litoralul e frumos şi călare, şi pe jos...
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

În jur de 150.000 de români s-au înghesuit în acest week-end pe drumul spre mare. Apoi pe plajă, nelăsând nici un colţişor liber. Începând de vineri dimineaţă, coloanele de maşimi au blocat Autostrada Soarelui, iar trenurile au fost arhipline.



Cu servicii sau fără, criticat de mulţi, asaltat de manele şi murdar cum îl ştim de mulţi ani, litoralul românesc rămâne principalul refugiu pentru fugiţii de-acasă la sfârşit de săptămână. Încercând să scape de caniculă şi de aglomeraţia oraşelor mari, sau căutând distracţiile de sezon şi evenimentele speciale organizate la acest sfârşit de săptămână pe litoral, mulţi s-au urcat încă de vineri în trenuri, autocare, pe moare, în maşinile prietenilor sau în cele personale, luând drumul spre mare.

Din nefericire, s-au gândit toţi la acelaşi lucru în acelaşi timp, iar drumul a devenit un coşmar pentru amatorii de distracţie sau de relaxare. Trenurile au fost suplimentate cu vagoane, firmele de transport au scos de la naftalină mai multe autocare, dar toate s-au dovedit neîncăpătoare.

Pe Autostrada Soarelui s-a circulat cu viteza melcului bătut de soare, până la 20 kilometri la oră vineri. Abia spre seară s-a mai degajat traficul, după ora 21:00, pentru ca problemele să reîncepă sâmbătă dimineaţa, când circulaţia a fost blocată aproape trei ore. După mai multe tamponări în lanţ, cel puţin 30 de maşini au fost implicate în accidente. S-a format o coloană de peste 7 kilometri şi nu s-a mai putut înainta cu mai mult de 30 de kilometri pe oră. Poliţia Rutieră a deviat maşinile de la ieşirea spre Drajna, pe ruta ocolitoare Hârşova-Constanţa.

OCUPAT 100%
Invadatorii litoralului au transformat week-end-ul într-un record al anului, fiind cel mai aglomerat de la începutul sezonului. Peste 75.000 de fani ai muzicii house au ajuns pe litoral pentru maratonul de muzică Liberty Parade, organizat pe plaja dintre staţiunile Saturn şi Venus sâmbătă şi duminică. Liberty Parade 2009 a ajuns la cea de-a noua ediţie, aducând 38.880 de turişti la Mangalia şi Saturn, 17.787 în staţiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus şi Cap Aurora, şi 20.600 la Costineşti. Iar spectacolul de modă Mamaia Milano Nights şi carnavalul de samba au adus la Mamaia 28.358 de turişti.

La Năvodari şi la Constanţa au mai fost înregistraţi peste 7.000 de turişti, spun cifrele oficiale ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. În plus, la Eforie Nord s-a defăşurat Campionatul Mării Negre, 18 veliere ridicându-şi pânzele într-o cursă organizată de Yacht Club Roman sâmbătă şi duminică.

"Conform cifrelor oficiale, gradul de ocupare al litoralului românesc este de 100%, week-end-ul 17-19 iulie 2009 devenind cel mai aglomerat de la începutul sezonului estival 2009", a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral.

PREŢURI EXAGERATE
Cele peste 35 de grade Celsius din aer şi aproape 27 din apă au ridicat în week-end şi preţurile de pe litoral. Cei care nu s-au mai putut caza la hoteluri sau pensiuni, au găsit un pat supraevaluat pe la localnicii care n-au mai fost nevoiţi să-şi agaţe clienţii cu plăcuţa şi cheia-n mână la colţul străzii sau în faţa gării, pentru că au fost ei cei căutaţi.

Astfel, o cameră care nu se ocupă cu mai mult de 40 de lei când nu e aglomerat, a ajuns să concureze preţurile hotelurilor de 2 stele în acest week-end. O plimbare de 10 minute cu ski-jetul costă 100 de lei, iar un şezlong ajunge la 30 de lei, cu excepţia staţiunii Mamaia, unde ajunge la 50 de lei. Dar evadaţii de week-end s-au mulţumit şi cu aceste condiţii, neavând cum să riposteze. Vârful de sezon tocmai s-a instalat, iar aceeaşi situaţie se va repeta probabil şi în week-end-urile viitoare.

×
Subiecte în articol: observator