x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lovitura - Nicolaescu, la pamant

Lovitura - Nicolaescu, la pamant

de Radu Crivat    |    02 Feb 2006   •   00:00
Lovitura - Nicolaescu, la pamant

Presedintele Traian Basescu a criticat ieri refuzul ministrului Sanatatii de a pune in aplicare hotarari ale instantelor judecatoresti, precizand ca daca un membru al Guvernului are o astfel de atitudine, nu i se poate cere cetateanului de rand respect pentru institutiile statului. "Ma uitam la jalnicele reactii, la refuzul de punere in aplicare a unor hotarari judecatoresti. Daca un membru al Guvernului, fie el si ministrul Sanatatii, incearca sa nu puna in aplicare hotarari ale instantelor, ce putem cere ca respect unui om de rand!", a afirmat Basescu, la sedinta de bilant a MAI.

"Daca la nivelul Guvernului, domnilor viceprim-ministri, punem sub semnul intrebarii si incercam sa gasim formule sa comunicam. Despre ce? Despre invinuiti si inculpati? Daca incercam sa gasim formule sa comunicam, nu mai putem discuta nici de a sustine increderea in justitie, nici de a sustine ceea ce toti vrem sa fie: independenta justitiei", a adaugat presedintele.

"ABORDARE NESERIOASA". In replica, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca abordarea presedintelui Traian Basescu in ceea ce-l priveste este "neserioasa".

"Domnul presedinte poate exprima parerile asa cum crede dumnealui de cuviinta, numai ca in aceasta situatie am aplicat legea. Nu stiu daca legea se poate rezolva pe cale amiabila, dar sunt puncte de vedere diferite", a spus Nicolaescu. "Eu nu vorbesc cu presedintele tarii despre fiecare caz punctual din Romania. Ar fi o nebunie sa mearga fiecare din tara asta la presedinte sa-l informeze ce se intampla cu fiecare om. Mi se pare ca este neserioasa o asemenea abordare", a precizat ministrul Sanatatii. Nicolaescu a mai spus ca "este imbucurator faptul ca presedintele este preocupat de tot ce se intampla in societatea romaneasca", apreciind in contextul respectarii hotararii justitiei, ca "presedintele nu a fost informat corect, din pacate".

"In urmatoarele zile, ii voi prezenta o informare completa. In acelasi timp, afirm, cu toata convingerea, ca am respectat de fiecare data legislatia si hotararile instantei. Pun cel mai mare respect pe lege si pe aplicarea ei", a adaugat Nicolaescu citat de Mediafax. (Radu Crivat)

Directorii spitalelor castiga


de LARISA NEAGOE
ATITUDINE. Profesorul Radu Capalneanu asteapta scuzele lui Nicolaescu si repunerea sa rapida in functia de director
Si Radu Capalneanu a castigat procesul cu Eugen Nicolaescu. Intr-o lume normala, ar trebui ca Ministerul Sanatatii, apostrofat public de seful statului, sa retraga deciziile de demitere emise in decembrie 2005.

Fostul director al Institutului Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj-Napoca, cardiologul Radu Capalneanu, a declarat ieri, pentru Jurnalul National, ca Eugen Nicolaescu trebuie sa renunte la batalia cu Sorin Oprescu.

SIMILITUDINE. El insusi contestatar in instanta, la Curtea de Apel Cluj, inca din decembrie 2005, al ordinului de demitere dat de ministrul Nicolaescu, Capalneanu acuza prejudiciile aduse imaginii institutiei si imaginii persoanei. "M-a sunat si pe mine avocatul si mi-a spus ca am castigat. Nu cunosc textul exact al hotararii, dar acesta suspenda ordinul ministrului. Bine, ministerul poate ataca decizia, dar, daca nu face cu mine cum a facut si cu Oprescu initial, sa dea un ordin si un alt ordin, atunci trebuie ca demiterea sa fie retrasa, precum si numirea noului director al institutului", a spus eminentul chirurg. Acesta ne-a mai precizat ca, in cazul spitalelor unde s-au gasit nereguli, probabil ca se vor intocmi dosare penale, dar ca atat actiunea intentata de medicul Oprescu, cat si cea intentata de el s-au facut pentru ilegalitatea ordinelor de demitere. Capalneanu a accentuat ca din povestea aceasta a iesit un adevarat circ si ca, in ceea ce priveste procesul deschis de el, nu crede ca ministerul "se va lasa".

NEMOTIVAT. "Pentru mine nu-i nici un necaz ca nu mai sunt director, dar m-a deranjat ca s-a zis despre institutie ca ar fi neperformanta si m-a deranjat modalitatea de demitere. Lucrezi 11 ani aici si pe urma te arunca asa la gunoi fara explicatii. Pentru asta as astepta eu niste scuze de la ministru. A denigrat institutia. A zis ca este vorba de incompetenta, de atitudini feudale si s-au mai vehiculat si alte calificative impardonabile. Sunt acuzatii foarte grave", a declarat Radu Capalneanu, care precizeaza ca nu i s-au prezentat nici pana astazi motivele demiterii si ca acestea nu puteau avea nimic de-a face cu performanta conducerii institutului atat timp cat in noiembrie anul trecut nu mai exista nici o datorie.

Eugen Nicolaescu a declarat marti, la Sinaia, ca a decis sa retraga conducerea interimara pe care a numit-o la Spitalul Universitar, Sorin Oprescu recapatand astfel functia de director, pana cand instanta se va pronunta pe fond. Ministrul Sanatatii a precizat ca nu s-a razgandit in privinta demiterii lui Oprescu, pentru ca, din punctul sau de vedere, decizia instantei este neclara. "Instanta a spus ca ordinele se suspenda pe procedura si nu a zis ca sunt legale sau ilegale", a motivat Nicolaescu.

ELIAS
Sorin Oprescu va ramane, cel putin temporar, director la Spitalul Universitar de Urgenta si la Spitalul Elias. "Daca nu as reveni ca director al ambelor spitale, s-ar putea crede ca am facut un troc cu cineva, pentru ca am ceva de ascuns. Or, eu nu am nimic de ascuns. Decizia Curtii de Apel certifica faptul ca nu sunt nici golan si nici derbedeu", a declarat ieri Sorin Oprescu. Dupa adoptarea pachetului de legi in domeniul sanatatii, Sorin Oprescu a spus ca va hotari la momentul potrivit. Totusi, el a precizat ca, in cazul in care pachetul va fi aprobat, va mai avea la dispozitie cateva luni pentru a alege. "Probabil voi ramane senator. As vrea, totusi, ca la conducerea Spitalului Universitar si la Elias sa vina oameni care lucreaza si iubesc respectivele unitati sanitare, asa cum am facut-o eu", a mai spus Oprescu. El a precizat ca, ieri la pranz, a avut o intalnire cu Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, si a hotarat, impreuna cu acesta, sa participe la sedinta Consiliului de Administratie al Spitalului Elias. "Presedintele Simion mi-a spus ca este puternic impresionat ca ma vede si ca el respecta decizia instantei, asa ca ma asteapta la sedinta Consiliului de Administrate", a mai spus Oprescu.
×