x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Lumea Interzisa", la Patriarhie

"Lumea Interzisa", la Patriarhie

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    30 Iun 2006   •   00:00
"Lumea Interzisa", la Patriarhie

O suta de imagini spectaculoase cu-lese de fotoreporterii Jurnalului National din puscariile romanesti as-teapta sa fie privite, la Patriarhia Romana. Vernisajul expozitiei "Lumea Interzisa" a fost insotit de o aprinsa dezbatere despre cauzele infrac-tionalitatii si despre reintegrarea detinutilor in socie-tate.

Integrarea si reintegrarea detinutilor - o dezbatere organizata de Jurnalul National si de Administratia Nationala a Penitenciarelor - au scos la iveala problemele cu care se confrunta sistemul de detentie din Romania.

Dezbaterea, gazduita de Patriarhia Romana, a inceput cu discutii pe tema variatelor motive care-l determina pe cetatean sa faca ilegalitati. Prea Sfintitul Episcop Vicar-Patriarhal Ciprian Campineanul a sustinut ca problemele sociale si lipsa unei educatii religioase in randul tinerilor sunt premisele delincventei. Psihologul Aurora Liiceanu este de parere ca problemele cu care se confrunta invatamantul romanesc si lipsa de educatie civica din scoli pot influenta negativ individul pe parcursul vietii. "Copiii nu invata sa decida, sa isi asume responsabilitati sau sa se implice in probleme comunitare. Ar trebui programe in scoala care sa ii transforme in buni cetateni."

SOLUTII. Preotul Margineanu, de la Penitenciarul Rahova, a decis sa spuna lucrurilor pe nume dupa aproape zece ani de cand lucreaza in sistem. "Din 1997 nu s-a facut nimic in penitenciare. Detinutul isi face pedeapsa si ii dam drumul. La sectia de minori din Penitenciarul Rahova am intalnit un minor cu o inaltime de maxim 70 de cm, am fost tulburat gandindu-ma ca am acasa trei copii. Iar societatea face foarte putin pentru cei care ies din penitenciar", sustine preotul. Un sondaj CURS arata ca 86% din cei chestionati au raspuns ca "lumea este indiferenta la problemele detinutilor".

In viziunea preotului, o solutie pentru integrarea si reintegrarea detinutilor ar fi ca Probatiunea sa fie lipita de o institutie care sa functionize. "Institutia pe langa care ar trebui sa functioneze Probatiunea ar trebui sa aiba reprezentanti peste tot in tara. Iar detinutul, cand mai are de executat 10% din pedeapsa, sa fie supravegheat de un astfel de reprezentant. Inainte de eliberare, detinutul trebuie intrebat daca are unde sa se duca ca sa nu riste sa devina recidivist." O alta solutie a venit din partea Mihaelei Sasarman, coordonator de proiecte: "Ar trebui sa monitorizam institutiile care ar trebui sa faca ceva in privinta reabilitarii si integrarii detinutilor. Daca institutiile nu fac nimic, o solutie ar fi sa concesioneze serviciile. Costurile per specialist sunt mult mai mari in institutii decat in ONG-uri. Acest sistem de servicii poate raspunde individualizat, pentru ca e foarte important sa stim ce isi doreste detinutul sau fostul detinut".

PROBATIUNEA. In anul 1998 s-a infiintat primul serviciu experimental de probatiune la Cluj, iar baza legala a acestuia a constituit-o un ordin al ministrului de Justitie. Organizatia Prison Fellowship a sprijinit initiativele Ministerului Justitiei si Directiei Generale a Penitenciarelor, in acest sens. Strategia de implementare si dezvoltare a Serviciului experimental de probatiune a vizat formarea unor specialisti pentru aceasta activitate din spatiul justitiei. Probatiunea poate indeplini rolul de agentie centrala in obtinerea unor informatii globale ale procesului penal si ale executarii pedepselor.

EXPOZITIE. La Patriarhia Romana poate fi vizitata, timp de doua saptamani, expozitia foto "Lumea Interzisa". Cele aproximativ 100 de fotografii au fost realizate de fotoreporterii Jurnalului National in penitenciarele romanesti. Pentru prima data, ziaristii au avut acces nelimitat in penitenciare, de unde au oferit publicului imagini spectaculoase si socante. Mesajul artistic al expozitiei este insotit de unul moral, despre responsabilitati individuale si colective.
×
Subiecte în articol: observator