x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAFIA IMOBILIARÂ LIBERALĂ / Agropol, copie la indigo

MAFIA IMOBILIARÂ LIBERALĂ / Agropol, copie la indigo

de Mircea Opris    |    27 Oct 2008   •   00:00

"Caracatiţa" liberală ce a pus mâna pe 70 de hectare din Livada Agropol, amplasată în nordul Bucureştiului, are antecedente încă de acum 3 ani, când constănţeanul Sorin Vişinescu şi apropiatul său, Cristodor Teodor, au încercat să dea lovitura la Timişoara. Ţinta lor a fost achiziţionarea terenurilor pe care Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului (USAB) din Timişoara îşi desfăşura o parte din activitatea experimentală.



Miza era o suprafaţă de teren de 353 de hectare, aflată la periferia oraşului, al cărui preţ pe pia­ţa imobiliară ajungea la peste 200 mili­oa­ne de euro. Acţiunile celor doi au fost însă dejucate de parlamentarii profesori la USAB, senatorul Ioan Păun Otiman şi de­putatul Valeriu Tabără. Lovitura pe care aceştia urmau să o dea era concertată din umbră de liderul liberal Puiu Haşoti, cu ajutorul  prefectului de Timiş, Ovidiu Drăgănescu.

ALTE TERENURI, ACEEAŞI METODĂ
Jurnalul Naţional a dezvăluit în urmă cu o lună cum Sorin Vişinescu şi Teodor Cristodor s-au folosit de un bărbat de 97 de ani şi de o femeie de 70 de ani pentru a intra în posesia unor terenuri de lângă Bucureşti, cu o valoare de 120 milioane de euro. Aceleaşi două personaje au în­cer­cat în 2005 o figură similară cu te­re­nuri ale Universităţii Agricole din Ti­mi­şoa­ra, folosindu-se tot de tertipul re­tro­ce­dării către oameni în vârstă care au de primit înapoi terenuri de la statul român. Filiera constănţeană a apelat atunci la 30 de locuitori din Dumbrăviţa, localitate-satelit a Timişoarei, care aveau dreptul să primească pământ, întrucât au lucrat la fosta CAP. Fiecare dintre aceştia a încheiat o împuternicire prin care i-a mandatat pe doi afacerişti, Teodor Cristodor şi Ion Pâr­van (reprezentant neoficial al lui Sorin Vi­şinescu), să îndeplinească toate forma­li­tăţile necesare pentru obţinerea titlului de proprietate pe terenurile solicitate în baza Legilor 18/1991 şi 1/2000. Potrivit procurii, mandatarul capătă dreptul "să vândă suprafaţa de teren cui va crede de cuviinţă" şi, de asemenea, "să facă demersurile necesare pentru scoaterea din circuitul agricol a suprafeţei". Faptul că terenul Universităţii Agricole era domeniu public al statului şi nu putea fi înstrăinat i-a determinat pe afacerişti să apeleze la tertipul repunerii în posesie a bătrânilor din zonă, schemă pe care au aplicat-o şi la Bucureşti după 3 ani.

Încă din iulie 2004, Teodor Cristodor şi omul lui Vişinescu, Ion Pârvan, au chemat în judecată comisiile de fond funciar din comuna Dumbrăviţa şi din Timişoara, cât şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar împreună cu Universitatea de Agronomie. Cei doi au cerut, în numele celor care i-au împuternicit, punerea în posesie pe o suprafaţă totală de 154 de hectare, în baza Legii nr. 18/1991. Mai mult, Cristodor şi Pârvan au indicat şi zonele în care doreau să se facă împroprietărirea, lucru nespecificat de lege. Pentru a primi terenul, domeniu public al statului, Cristodor şi Pârvan au primit un ajutor nesperat. În vara lui 2005, prefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, fost deputat PNL, a înaintat un proiect de hotărâre de Guvern, prin care o parte din terenurile Universităţii de Agronomie urma să fie trecută din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului, la dispoziţia comisiei locale de împroprietărire.

ÎNCERCARE DE MITUIRE EŞUATĂ
Scandalul pământurilor din preajma Timişoarei a început în ianuarie 2004, când Ion Păun Otiman, pe atunci senator PNL şi rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole, sesiza că un anume domn Vişinescu din Constanţa  încerca să pună mâna pe mai multe terenuri din Timişoara, Dumbrăviţa şi Săcălaz. "Din datele mele, presiunile le făcea un anume domn Vişinescu din Constanţa. La origine cred că se află un grup extrem de influent. M-au contactat la Bucureşti să «rezolvăm» problema lor. Când i-am refuzat, mi-au explicat că au şi alte formule prin care pot rezolva problema, dar poate că totuşi ne vom înţelege cumva. Atunci, Vişinescu mi-a scris pe o foaie cifra 100.000. Era vorba despre bani. Nu l-am mai văzut niciodată de atunci", declara acum trei ani senatorul Otiman. Tranzacţia a fost la un pas de a fi consfin­ţită, prin hotărârea de Guvern cerută de prefectul de Timiş, ex-liberalul Ovidiu Drăgănescu, însă documentul a rămas neaprobat de Ilie Sârbu, la vremea respectivă ministru al Agriculturii.

DENUNŢ LA PARLAMENT
Un alt profesor al USAB, deputatul de Timiş Valeriu Tabără, a dus un adevărat război împotriva speculanţilor de terenuri din Constanţa. "Era clar că avem de-a face cu un grup de interese din sfera liberală şi nu am acceptat sub nici o formă să se diminueze nejustificat patrimoniul Universităţii de Agronomie. După ce au vrut să îl mituiască pe senatorul Otiman, presiunile au continuat. Au fost presiuni atât de mari, încât am ieşit public la tribuna Parlamentului, unde am denunţat jaful care se pregătea la Timişoara. Au fost diverse intimidări, astfel că am spus public în Parlament că, dincolo de Vişinescu şi Cristodor, întreaga acţiune se lega de numele liderului liberal Puiu Haşoti. Apoi s-au potolit, deşi multe lucruri au rămas neclare acolo, pe terenurile ce ţin de comuna Dumbrăviţa", a declarat pentru Jurnalul Naţional deputatul de Timiş Valeriu Tabără, pe atunci prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole timişene.;br:
Universitatea Agricolă din Timişoara s-a aflat acum trei ani în pericol de a-şi pierde terenul

×
Subiecte în articol: observator