x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Magazinele, pline de importuri expirate

Magazinele, pline de importuri expirate

01 Apr 2016   •   11:45
Magazinele, pline de importuri expirate

Afirmaţiile ministrului Agriculturii, cum că produsele alimentare importate din străinătate sunt, deseori, exprirate sau aproape de termenul de expirare, au stârnit producătorii români, dar şi reprezentanţii supermarketurilor. Fermierii spun că şi din informaţiile lor, produsele importate sunt neconforme, în timp ce magazinele spun că aşa ceva nu există.

Mai mulţi producători români de produse alimentare au confirmat ceea ce a spus ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-un interviu, anume că multe din produsele importate din alte ţări sunt fie expirate, fie aproape de data expirării. "Am şi eu astfel de informaţii, iar noi, ca stat, trebuie să luăm cele mai severe măsuri să stopăm aceste lucruri", a declarat producătorul de lactate, Costel Caraş.

Acesta s-a arătat nemulţumit, însă, de faptul că ministrul nu aplică sancţiuni, dacă are astfel de date. Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, a confirmat la rândul său că are aceleaşi informaţii, dând drept exemplu preţurile suspect de mici ale cărnii de import. Acesta a arătat că în Belgia, de exemplu, un kilogram de carne se vinde cu 8-10 euro, în timp ce carnea exportată în România vine cu preţul de 3-4 euro. Reprezentanţii supermarketurilor spun, însă, că toate aceste acuzaţii sunt nefondate.

"Nimeni nu ar putea să-şi permită luxul să-şi piardă clienţii, nimeni nu-şi poate permite să pună astfel de produse pe piaţă. Efectiv sunt fără grai. Nu ştiu nimic despre ceea ce spune ministrul", a declarat vicepreşedinte Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Florin Căpăţână. Acesta a adăugat că magazinele sunt controlate în mod regulat şi nu ar putea ascunde starea unor astfel de produse.

Producătorii autohtoni se plâng că, din cazua preţurilor prea mici ale cărnii de import, nu mai pot asigura decât 30% din produsele de pe piaţă

×