x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai multe bănci preschimbă cardurile utilizate în Spania, după alerte Visa şi MasterCard

Mai multe bănci preschimbă cardurile utilizate în Spania, după alerte Visa şi MasterCard

19 Oct 2009   •   00:00

Mai multe bănci din România au decis să blocheze temporar, până la preschimbare, cardurile clienţilor care au vizitat Spania de la începutul acestui an, în urma unor alerte privind suspiciuni de fraudare transmise de operatorii internaţionali Visa şi MasterCard.



"Nu putem face comentarii privind detaliile acestei investigaţii, dar Visa Europe a fost informată cu privire la o posibilă problemă în Spania. Detaliile nu au fost confirmate încă, dar nu credem că problema ţine de Visa. Aşa cum se întâmplă în mod normal în astfel de situaţii, am contactat o serie de bănci membre pentru a le aduce la cunoştinţă situaţia şi unele dintre acestea pot hotărî să ia măsuri de precauţie", se arată în răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX de Visa Europe.

În astfel de situaţii, operatorii internaţionali au obligaţia să sprijine investigaţiile aflate în derulare şi să anunţe băncile membre cu privire la rezultatele obţinute, astfel încât acestea să poată lua măsuri de protejare a posesorilor de carduri.

"Deţinătorii de carduri care sunt victime nevinovate ale acestei fraude îşi vor primi banii înapoi, în funcţie de condiţiile şi termenii băncii lor. Recomandăm deţinătorilor de carduri care au suspiciuni că au fost expuşi la fraudă să îşi urmărească atent conturile şi să raporteze băncii lor orice activitate neobişnuită", se mai spune în răspunsul Visa Europe.

Visa Europe precizează că monitorizează în permanenţă datele procesate prin sisteme Visa şi confirmă faptul că sistemele sale nu au fost compromise.
"Posibilitatea ca date privind tranzacţiile să fi fost expuse apare, de regulă, atunci cand datele la care a avut acces un terţ (de exemplu, un comerciant sau un procesator) au fost compromise", explică oficialii Visa.

ING Bank a confirmat că a primit alerte privind posibile fraude în Spania, la fel ca şi alţi emitenţi din ţară şi străinatate. Deşi nu s-a înregistrat nici o fraudă pe cardurile ING, banca a procedat la blocarea cardurilor, anunţarea posesorilor şi înlocuirea de urgenţă a cardurilor sesizate, ca o măsură de protecţie a clienţilor.

"Regretăm neplăcerile create clienţilor prin această măsură, dar trebuie să înţeleagă că este o decizie luată pentru protejarea fondurilor existente pe aceste carduri. Procesul de înlocuire a cardurilor a început şi se va finaliza într-un timp cât mai scurt", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de Carduri al ING Bank Romania, Adrian Apolzan.

Conform procedurilor, organizaţiile internaţionale de carduri transmit de fiecare dată când apare o potenţială tentativă de fraudare a unor carduri în terminale ATM sau POS,o alertă către toate băncile emitente ale căror carduri au efectuat tranzacţii în respectivele terminale.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator