x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mai mulţi contribuabili

Mai mulţi contribuabili

de Diana Scarlat    |    18 Ian 2010   •   00:00

Proiectul noii legi a pensiilor prevede o creştere cu aproximativ 250.000 de contribuabili la sistemul de pensii anul acesta şi cu 529.000 în 2020. Conform proiectului legislativ, în rândurile contribuabililor vor fi incluse cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, precum şi liber profesioniştii, avocaţi şi personal clerical.

Sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, potrivit proiectului. "Principiul obligativităţii şi principiul contributivităţii la sistemul unitar de pensii publice va asigura ca toate persoanele care obţin venituri profesionale să plătească contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Persoanele menţionate mai sus fac parte din categoria liberilor profesionişti, a managerilor, a membrilor asociaţiilor familiale.

Deşi în prezent există circa 400.000 de persoane cu venituri din profesii liberale, care plătesc impozite la bugetul de stat (date de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), doar 100.000 de persoane, plătesc conform legii contribuţii pentru pensii", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ. Numărul de pensionari se va reduce cu aproximativ 253.000 anul acesta şi cu 284.000 în 2020, ca urmare a măsurilor de modificare a vârstelor de pensionare precum şi de descurajare a accesului la pensionarea anticipată şi de invaliditate.

×
Subiecte în articol: observator