x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAI: Proiectul de modificare a Statutului poliţistului, lansat în dezbatere publică

MAI: Proiectul de modificare a Statutului poliţistului, lansat în dezbatere publică

08 Noi 2021   •   17:30
MAI: Proiectul de modificare a Statutului poliţistului, lansat în dezbatere publică
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat, vineri, în dezbatere publică, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.

"MAI se confruntă, în continuare, cu un deficit considerabil de personal, aspect care constituie o vulnerabilitate a modului de intervenţie a structurilor implicate în asigurarea ordinii şi siguranţei publice. În urma analizării într-un mod obiectiv a nevoilor MAI, din perspectiva asigurării unui nou sistem de formare iniţială a ofiţerilor de poliţie, s-a ajuns la concluzia că se impune o lărgire a bazei de provenienţă a poliţiştilor", se arată în motivarea modificărilor propuse în proiect.

Astfel, se doreşte extinderea sistemului din care provin poliţiştii prin valorizarea programelor de master profesional organizate în cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" a MAI.

În aceste condiţii, s-a conturat necesitatea instituirii unei noi rute, alternative, de formare profesională iniţială de nivel studii universitare de master profesional în cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", destinată candidaţilor care deţin o licenţă în specializări universitare necesare structurilor MAI, sursă de natură să contribuie la acoperirea, într-o măsură semnificativă, a cerinţei privind încadrarea cu personal calificat a posturilor deficitare prevăzute a fi ocupate cu personal cu statut de ofiţer de poliţie.

"În acest context, intervenţia de urgenţă este necesară pentru înlăturarea consecinţelor negative în ceea ce priveşte capacitatea de funcţionare a instituţiei şi de asigurare a unui grad de securitate adecvat pentru cetăţeni", arată sursa citată.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro, cu menţiunea că MAI are în vedere să propună adoptarea proiectului în şedinţa Guvernului din săptămâna 28.06 - 02.07.2021. 

×