x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Management prin “firme de familie”. Corpul de Control a primului-ministru a sesizat DNA pentru posibile fapte penale la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasa-Arseni”

Management prin “firme de familie”. Corpul de Control a primului-ministru a sesizat DNA pentru posibile fapte penale la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasa-Arseni”

16 Mar 2014   •   20:29
Management prin “firme de familie”. Corpul de Control a primului-ministru a sesizat DNA pentru posibile fapte penale la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasa-Arseni”
Sursa foto: Cristian Nistor/Agerpres

Pentru posibile fapte penale constatate la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” Bucureşti, Corpul de control al primului-ministru a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie.
Posibilele fapte se referă la achiziţiile publice efectuate în perioada în care spitalul era condus de dr. Anca Buliman, constând în plata unor servicii de consultanţă neprestate, plata a milioane de lei unor “firme de familie” şi cumpărarea de echipamente la suprapreţ, potrivit unui comunicat al Executivului. În perioada supusă controlului la Spitalul “Bagdasar-Arseni” conducerea acestei unităţi medicale a fost asigurată de dr. Anca Buliman, în calitate de manager al spitalului, începând cu data de 26 iunie 2006.

Potrivit sintezei raportului Corpului de Control al premierului, despre plata unor servicii de consultanţă care nu au fost prestate, la 30.03. 2012, între Spitalul “Bagdasar-Arseni” şi Hosman Hospital Management SRL a fost încheiat un acord-cadru pentru o perioadă de un an, având ca obiect prestarea serviciilor de consultanţă în organizarea şi dezvoltarea serviciilor spitaliceşti. La 2.04.2012. între părţi a fost încheiat un contract subsecvent, valabil şase luni, în valoare totală de 93.638,04 (TVA 0). Printre serviciile de consultanţă la care s-a obligat prestatorul menţionate în anexa contractului, a fost elaborarea şi implementarea regulamentului de organizare şi funcţionare a spitalului, activitate pentru care părţile au convenit plata unui tarif lunar de 1.401,13 RON, se precizează în raport. Spitalul a plătit consultantului 93.638,04 RON (din care 8.406,78 RON a reprezentat contravaloarea serviciilor de elaborare şi implementare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a spitalului, deşi Regulamentul nu a fost modificat ulterior emiterii. “Suma de 8.406,78 RON constituie pagubă cauzată patrimoniului Spitalului, iar aprobarea plăţii acesteia s-a efectuat cu încălcarea dispoziţiilor legale”, se precizează în sinteza Raportului.

Între 2008 şi 2012, serviciile de spălătorie şi curăţătorie au fost atribuite firmelor Blumarin International SRL Bucureşti şi Cridor Imobiliara SRL Roşiorii de Vede. Dar prima firmă nu deţinea echipamente, maşini şi personal calificat pentru executarea serviciilor, acestea fiind făcute, în realitate, de cea de-a doua societate, la un preţ inferior celui plătit de spital. “Prin interpunerea nejustificată între prestatorul efectiv al serviciilor de spălătorie-curăţătorie şi beneficiarul acestora, în perioada 2008-2012, Blumarin International SRL a obţinut un avantaj patrimonial în cuantum de 1.801.825,56 RON, fără a presta, în realitatea, nicio activitate”, se arată în raport. În iulie 2012, aceleaşi servicii au fost atribuite, pe patru ani, asocierii formate din Finiserv Global Consulting SRL Ciofliceni ­ Ilfov (lider de asociere) şi Cridor Imobiliara SRL. Verificările legate de prima firmă arată că aceasta desfăşoară activităţi de peisagistică, curăţenie exterioară şi întreţinere parcări şi nu deţinea echipamente, maşini şi personal calificat pentru spălătorie-curăţătorie. Ca şi anterior, aceste servicii au fost prestate de Cridor Imobiliara.

În raport se mai menţionează, legat de firma Finiserv, că soţul managerului Spitalului “Bagdasar-Arseni” de atunci era economist la această societate în perioada desfăşurării procedurii de atribuire, iar o persoană care deţine 50% din părţile sociale ale aceleiaşi firme este fiica patroanei de la Blumarin ­ beneficiarul anterior al contractului pentru serviciile de spălătorie-curăţătorie.
Corpul de control al premierului a mai constatat “favorizarea anumitor operatori economici în obţinerea contractelor de achiziţie publică privind furnizarea de mobilier, dispozitive şi echipamente medicale” (Radius Medical SRL Bucureşti, Visa SA Petroşani şi Medical Tehnologies International SRL Bucureşti). În raport sunt menţionate şi exemple de “adaosuri comerciale excesive”. Astfel, pentru un cărucior resuscitare complet echipat, preţul plătit producătorului extern a fost de 4.641,79 lei (fără TVA), iar cel plătit de spital ­ 127.050 lei, adaosul comercial fiind de 2.637,09%. Pentru un pat cu saltea cu presiune scazută, autoreglabilă cu 9 cilindri transversali, plătit producătorului extern a fost de 5.393,53 lei (fără TVA), iar cel plătit de spital ­ 47.460 lei, adaosul comercial fiind de 779,94%, pentru un bisturiu cu ultrasunete torsionale pentru disecţie şi coagulare spitalul a plătit 235.200 de lei fără TVA, faţă de un preţ de 29.443,53 lei la producătorul extern, adaosul comercial fiind de 698,81%.

Fosta directoare a Spitalului “Bagdasar-Arseni”, Anca Buliman, a declarat: “Mă surprind lucrurile menţionate în raport despre care am auzit. Eu nu am intrat în posesia niciunui document, dar pot să vă spun că m-am ferit ca naiba de achiziţii directe. Am făcut licitaţii”. Iar în legătură cu soţul ei, implicat în aceste fapte, Anca Buliman a spus că nu vede nicio neregulă în acest lucru. “De altfel, în declaraţia de avere, am scris că soţul meu a lucrat acolo câteva luni, cu salariul minim pe economie.”

×