Omul de afaceri Sergiu Băhăian, suspectat că ar fi comandat uciderea a patru persoane din judeţul Constanţa, a fost arestat preventiv, luni, pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Tribunalul Constanţa.
Potrivit vicepreşedintelui Tribunalului Constanţa, Ciprian Coadă, citat de Mediafax, magistraţii Tribunalului Constanţa au admis propunerea de arest preventiv formulată de procurorii DIICOT Constanţa şi au emis pe numele lui Băhăian mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. Acuzaţiile care i se aduc lui Băhăian sunt de instigare la omor calificat şi instigare la omor deosebit de grav, în cazul uciderii lui Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune. Sergiu Băhăian a făcut recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Constanţa.
Sergiu Băhăian a fost audiat, săptămâna trecută, miercuri şi joi, la DIICOT Constanţa, fiind acuzat de instigare la omor, în cazul uciderii lui Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu un prejudiciu de 500.000 de euro.
Avocatul lui Sergiu Băhăian ceruse, joi, procuroriilor DIICOT Constanţa, atât pentru clientul său, cât şi pentru Valentin Şlepac, efectuarea expertizelor psihiatrice şi testarea celor doi cu detectorul de minciuni.
De asemenea, potrivit avocatului Alexandru Pantea, în cursul audierilor de joi de la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa, clientul său a semnat un proces-verbal prin care a declarat că nu este de acord să fie confruntat cu Valentin Şlepac, fiind epuizat fizic şi psihic.
Vineri, Băhăian a fost dus la Tribunalul Constanţa, cu propunere de arestare preventivă, dar audierea a fost amânată după ce avocatul său, Alexandru Pantea, nu l-a mai reprezentat în instanţă.
Sergiu Băhăian este în prezent arestat preventiv, alături de alte trei persoane - Edward Mărculescu, Mihai Dăscălete şi Gheorghe Teleagă - pentru înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional organizat şi într-un caz instrumentat de anchetatorii din Slobozia.
Conform DIICOT, Băhăian ar fi coordonat un grup infracţional organizat, care a acţionat în scopul de a obţine în mod ilicit beneficii materiale importante pentru comiterea unor infracţiuni de înşelăciune în dauna mai multor societăţi comerciale cu ocazia încheierii şi executării unor contracte comerciale. În urma cercetărilor, a reieşit că Sergiu Băhăian şi Valentin Şlepac au iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat la care au aderat Adrian Grigoraş, Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu, Petrică Captalan, Marin Piciog şi Petre Piciog.
Pe numele unor membri ai grupului au fost înfiinţate sau preluate, la iniţiativa lui Sergiu Băhăian, aproximativ 40 de societăţi comerciale cu diverse obiecte de activitate, prin intermediul cărora au desfăşurat o multitudine de operaţiuni comerciale, constând în principal în achiziţii de mărfuri care erau plătite cu instrumente de plată fără acoperire, în obţinerea în mod fraudulos a unor finanţări prin gajarea aceluiaşi bun în mai multe rânduri, la diverse bănci, precum şi achiziţionarea în sistem leasing a unor autoturisme prin intermediul unei societăţi comerciale înfiinţate pe o identitate fictivă, cauzând un prejudiciu de aproximativ 800.000 de euro.
Unii dintre membrii grupului, Lucian Cernat, Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, au fost omorâţi pentru a nu divulga autorităţilor modalitatea ilicită în care s-au desfăşurat activităţile comerciale prin intermediul firmelor la care aceştia erau asociaţi/administratori. Astfel, Lucian Cernat a fost ucis în anul 2006, fiind aruncat în Dunăre de pe podul rutier de la Cernavodă, iar Emil Leonte a fost omorât în anul 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, cadavrul acestuia fiind aruncat apoi în canalul Dunăre-Marea Neagră.
Ionel Ulezu a fost omorât tot în anul 2008, cadavrul său fiind găsit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, într-o groapă de aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia era construit un WC, iar Petrică Captalan a fost omorât în acelaşi an, fiind îngropat la aproximativ un metru adâncime, deasupra cadavrului fiind pusă o placă din beton astupată cu pământ.
Şeful DIICOT Constanţa, Laurenţiu Bratosin, declara, la mijlocul lunii ianuarie, că este posibil să fi existat şi alte victime ale liderilor acestei reţele, însă nu există această certitudine.
În acest caz Tribunalul Constanţa a emis mandate de arestare preventivă pentru 25 de zile pentru Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş, suspectaţi de comiterea celor patru crime şi a numeroase infracţiuni economice.
Şlepac şi Grigoraş au recunoscut faptele comise şi au susţinut că au comis crimele la iniţiativia lui Sergiu Băhăian, fiindu-le frică de acesta.
Fostul patron al societăţii Sabina Product şi patron al clubului Gloria Buzău, Sergiu Băhăian - care a declanşat unul din cele mai mari scandaluri financiare din România în 1995 - era căutat pentru o fraudă de două milioane de euro, în urma unor operaţiuni comerciale, emiţând file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive.
Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasînd ilegal peste şapte miliarde de lei vechi. În octombrie 2002, Băhăian a părăsit închisoarea, fiind eliberat condiţionat.
Citește pe Antena3.ro