x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN: Cinci dintre militarii destituiţi după furtul de la Ciorogârla, trecuţi în rezervă

MApN: Cinci dintre militarii destituiţi după furtul de la Ciorogârla, trecuţi în rezervă

09 Apr 2009   •   00:00

Cinci dintre cei 17 militari eliberaţi din funcţie în urma furtului de arme de la Ciorogârla au fost trecuţi în rezervă şi scoşi din armată, iar alţi trei au fost încadraţi în funcţii inferioare fără prerogative de comandă, precizează MApN.

MApN reaminteşte într-un răspuns transmis la solicitarea Mediafax că, "în urma furtului de arme de la Ciorogârla, ministrul apărării naţionale a eliberat din funcţie mai multe cadre militare".

Potrivit MapN, cinci dintre cei 17 au solicitat trecerea în rezervă, deciziile în acest sens fiind aprobate şi intrate în vigoare. Este vorba despre generalul-locotenent Constantin Croitoru, colonelul Marian Cocioartă, colonelul Ştefan Dumitrescu, colonelul Constantin Pupăză şi locotenent-colonelul Berheci Cătălin.

Anterior trecerii în rezervă, generalul-locotenent Constantin Croitoru ocupa funcţia de şef al SMFA iar colonelul Marian Cocioartă era şeful de stat major la Brigadă în cadrul SMG. Colonelul Ştefan Dumitrescu era şeful de operaţii la Brigadă în cadrul SMG iar colonelul Constantin Pupăză era şeful secţiei Pază şi Securitate în serviciul Poliţiei Militare din SMG. Locotenent-colonelul Berheci Cătălin era comandant de batalion în cadrul SMG.

Ministerul Apărării precizează de asemenea că toate cadrele militare care au fost eliberate din funcţii au fost reîncadrate pe poziţii inferioare celor deţinute anterior sau pe funcţii de execuţie, fără prerogative de comandă, conform pregătirii şi gradului. Este vorba despre generalul de brigadă Haralambie Oprea, care a fost numit locţiitor al şefului Direcţiei instrucţie şi doctrină din Statul Major General (SMG) după ce fusese comandant de Brigadă la SMG.

În plus, generalul de brigadă Costel Tătaru, din şef de Resurse la SMFA a fost numit locţiitor al şefului Direcţiei logistice din SMG, iar generalul de brigadă Ion Ungureanu a fost numit comandant al Brigăzii 15 Infanterie Iaşi după ce fusese şeful Direcţiei Contrainformaţii şi Siguranţă Militară din cadrul SMG.

Ministerul mai spune că sergentul Marius Tudorache şi caporalul Nicolae Niţă au fost suspendaţi din funcţie şi trimişi în judecată în stare de arest, iar caporalul Cristian Radu a fost trecut în rezervă prin demisie şi este cercetat în stare de libertate.

Ministerul Apărării nu menţionează în răspunsul său despre şeful Serviciului Poliţie Militară din Statul Major General, colonel Marcu Pleşanu, şi nici despre şeful Direcţiei Contrainformaţii şi Siguranţă Militară de la SMFA, lt. Col.Maricel Popa sau despre ofiţerul de contrainformaţii de la Brigadă, maiorul George Uţă, destituiţi în urma evenimentului de la Ciorogârla. Totodată MApN nu precizează despre măsurile luate în ceea ce îi priveşte pe militarii cu responsabilităţi de la UM de la Ciorogârla -

Ministrul Apărării Mihai Stănişoară a anunţat la 30 ianuarie eliberarea din funcţie a unui număr de 17 militari în urma furtului de arme de la Ciorogârla. Ministrul spunea atunci că aceste eliberării din funţcie sunt măsuri de ordin administrativ şi urmează ca parchetul militar şi instanţele abilitate să stabilească eventualele vinovăţii pe linie penală.

×
Subiecte în articol: observator brigada brigad