x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MApN dă un milion de lei fără licitaţie pentru repararea fregatei Regina Maria

MApN dă un milion de lei fără licitaţie pentru repararea fregatei Regina Maria

04 Oct 2009   •   00:00
 MApN dă un milion de lei fără licitaţie pentru repararea fregatei Regina Maria

Ministerul Apărării va cheltui cu un contrat fără licitaţie peste un milion de lei pentru repararea fregatei Regina Maria, avariată în timpul unui exerciţiu pe mare înainte de Ziua Marinei. Nava aflată în dotarea armatei urmează să participe la operaţia NATO "Active Endeavour" programată la sfârşitul lunii octombrie.



Anunţul privind atribuirea contractului pentru repararea fregatei "Regina Maria" (F 222) a fost publicat pe data de 25 septembrie în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). Astfel, MApN, prin intermediul Unităţii Militare 02022 Constanţa a atribuit contractul privind "andocare şi reparaţii la nava F 222", în valoare de 1.056.044, 23 lei fără TVA, către Şantierul Naval Constanţa. Conform anunţului publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro procedura de licitaţie a fost "negociere fără anunţ de participare". Motivul invocat de MApN pentru acordarea contractului fără licitaţie publică a fost o "situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractantă", potrivit MApN, şi faptul că lucrările pot fi executate, din motive tehnice, doar de către şantierul din Constanţa.

Pe de altă parte, arată realitatea.net, Ministerul Apărării susţine că fregata "Regina Maria" a fost trasă la mal pe 17 septembrie doar pentru că documentaţia tehnică pentru mentenanţă prevede o andocare o dată la patru ani a navei. "În conformitate cu planul de mentenanţă al navelor pe anul 2009 şi a documentaţiei tehnice pentru mentenanţa, care prevăd o andocare la patru ani, Fregata 222 a fost andocată. Precizăm că ultima andocare a fost executată în anul 2005 în Marea Britanie", se arată în răspunsul MApN. De asemenea, MApN transmite că lucrările de andocare se vor finaliza în "prima decadă a lunii octombrie".

Potrivit MApN, pe timpul cât se va afla în şantierul naval din Constanţa, la navă se vor "executa lucrări specifice de întreţinere a corpului şi de verificare a instalaţiilor amplasate sub linia de plutire a navei". Totuşi, conform unor surse din minister, principalul motiv pentru care nava amiral a flotei militare româneşti a intrat în reparaţii este că se dorea remedierea rapidă a avariilor survenite în urma unui exerciţiu desfăşurat pe 13 august pe mare, înainte de Ziua Marinei. "Nava se afla la un exerciţiu de instruire pe mare înainte de Ziua Marinei, iar incidentul s-a produs în apropierea digului de larg. Practic, a fost vorba de o greşeală de manevrare care a dus la lovirea cu pupa a unor stânci submarine, în urma căreia elicea navei a fost avariată", au declarat sursele citate.

Ministerul Apărării s-a limitat să răspundă că, odată cu activităţile curente de mentenanţă planificate din timp, se va evalua şi acest incident, respectiv gradul de afectare al elicei. "Cu această ocazie se va stabili şi gradul de afectare al elicei, echipament deteriorat parţial în urma antrenamentului pe mare din data de 13 august 2009, precum şi măsurile ce trebuie întreprinse pentru repararea acesteia. Concluziile referitoare la costuri şi responsabilităţi nu vor putea fi trase decât după finalizarea cercetărilor efectuate de către comisiile de specialitate şi încheierea lucrărilor la subansamblele elicei afectate", informează MApN.

Totuşi, timpul scurt în care se vor desfăşura lucrările de mentenanţă şi reparaţii la fregata "Regina Maria", respectiv de la sfârşitul lunii septembrie până în prima decadă a lunii octombrie, este dat de angajamentul participării la sfârşitul lunii octombrie a navei la operaţiunea "Active Endeavour", aflată sub sigla NATO. "Plecarea în misiune la finele lunii octombrie, la operaţia „Active Endeavour”, cât şi condiţiile tehnice specifice pentru andocarea acestui tip de navă au impus aplicarea procedurii menţionate", se arată şi în adresa MApN. Operaţiunea "Active Endeavour" a fost lansată în 2001 şi a reprezentat una din cele opt măsuri luate de NATO la acel moment, pentru a sprijini SUA în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie.

Din 2001, navele aliate patrulează în Marea Mediterană în scopul de a monitoriza şi identifica eventualele vase suspecte. Din 2003, operaţiunea s-a extins prin includerea posibilităţii de escortă a vaselor comerciale aliate care tranzitează strâmtoarea Gibraltar. Începând cu anul 2004, OAE a fost deschisă participării partenerilor NATO. În prezent, Rusia şi Ucraina participă la activităţile de monitorizare.

România participă la această operaţiune din anul 2005.

×
Subiecte în articol: observator