x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marea Neagră s-a procopsit cu o specie de meduze veninoase

Marea Neagră s-a procopsit cu o specie de meduze veninoase

17 Oct 2009   •   00:00

O specie de meduze veninoase, specifice Mediteranei, a apărut în Marea Neagră, relatează Sofia News Agency. Vangelis Papatanasiu, coordonatorul proiectul european SESAME, susţine că această migraţie s-a produs din cauza încălzirii globale!



Meduzele veninoase s-au răspândit deja de-a lungul coastei turce a Mării Negre. Oamenii de ştiinţă nu ştiu dacă acestea vor ajunge şi pe coasta bulgară. De asemenea, au fost descoperite meduze specifice Mării Negre în Mediterana. "Deşi cele două mări sunt foarte diferite, există deja similarităţile între ele", a explicat Snejana Momceva, coordonatoarea proiectului pentru Bulgaria. Din cauza încălzirii globale, Marea Neagră seamănă din ce în ce mai mult ca Mediterana, care, la rândul său, începe să aibă caracteristici de mare tropicală. De altfel, experţii au descoperit deja o specie de peşte tropical în Mediterana, care devine toxic atunci când ajunge la lungimea de 10 centimetri.

Proiectul condus de Vangelis Papatanasiu reuneşte oameni de ştiinţă care studiază schimbările din ecosistemele Mării Mediterane şi Mării Negre din ultimii 50 de ani. În total, 68 de institute din 23 de ţări sunt implicate în SESAME.

×
Subiecte în articol: observator