x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legea Pensiilor 2024. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România

Legea Pensiilor 2024. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România

de Redacția Jurnalul    |    02 Mar 2024   •   21:20
Legea Pensiilor 2024. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România

Marius Budăi, fostul ministrul al Muncii, a explicat ce înseamnă creșterea vârstei de pensionare din noua lege a pensiilor.

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024, vine cu o mulțime de schimbări pentru pensionarii români. 

Cea mai importantă dintre ele se referă la recalcularea veniturilor și la creșterea acestora începând tot cu 1 septembrie. 

Potrivit noii legi a pensiilor, ”indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”.

Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat care sunt principalele schimbări cu care vine noua lege a pensiilor.

”În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm.

La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

”Sunt două elemente în această formulă care vin să lege de realitate această creștere. Una este inflația pentru a putea apăra nevoia de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a mai spus Marius Budăi la Antena 3 CNN.

×