Suntem martorii unei evoluții spectaculoase a generațiilor. În era on-line-ului, cu greu reușesc părinții să-i țină pe copii departe de “net”. Generația “Z” este îndrăzneață, nerăbdătoare, independentă, dar mai ales creativă. Copii și tinerii vor să se exprime așa cum știu ei mai bine. Unii prin muzică, alții prin pictură, iar alții lăsându-și pur și simplu imaginția să creeze cele mai interesante și abstracte obiecte. La Clubul de Excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, copiii talentați primesc îndrumare de specialitate în dezvoltarea aptitudinilor și capacităților cognitive. Sabina Grosoșiu, de profesie psiholog, este alături de copiii de la atelierele de creație, unde îi învață cele mai noi și iscusite tehnici de quilling și origami.
Reporter: Cât de creativi sunt copiii din această generaţie?
Sabina Grosoșiu: Copiii din această “Generaţie Z” (îndrăzneţi, nerăbdători, pragmatici, independenţi, încăpăţânaţi) îşi doresc să exceleze în tot ceea ce fac, sunt plini de idei creative, iar sarcina noastră ca antrenori este de a le hrăni spiritul inventiv şi de a-i încuraja, urmări şi susţine în munca lor.
Ceea ce îi caracterizează pe aceşti copii este curiozitatea, spontaneitatea şi nerăbdarea. Vor să afle tot, “Aici şi Acum” dacă se poate, şi acest lucru este normal. Prin urmare, îndrumarea o fac cu răbdare şi dezvoltarea sentimentului de încredere în ei, că acest “tot” este un proces de învăţare care odată început e bine să-l ducă la bun sfârşit, iar pentru asta este nevoie de perseverenţă şi timp pentru a întări ceea ce au învăţat. Un exemplu potrivit ar fi: nu este suficient să înveţi rapid să decolezi cel mai performant avion, dar este imperios necesar să ai cunoştinţele şi îndemânarea de a-l face să aterizeze în siguranţă, iar pentru asta îţi trebuie timp şi muncă susţinută.
Ca şi combustibili motivaţionali folosesc: aprecierea muncii fiecăruia şi noutatea informaţiilor pe care le ofer.
Reporter: Trei sfaturi pe care le puteți da celor mici.
Sabina Grosoșiu: Dacă ar fi să reduc la trei sfaturile pe care le-aş da, ar fi: “Rămâneţi curioşi!”, “Manifestaţi mereu o gândire critică!” și “Cunoaşteţi-vă potenţialul cât mai bine şi căutaţi să-l depăşiţi!”
Anii petrecuți alături de copiii de la Clubul de Excelență au împlinit-o profesional, profesoara contribuind și la organizarea concursului național Olimpiadele Preșcolarilor.
Sabina Grosoșiu: Pentru mine, aceşti ani petrecuţi cu elevii Clubului de Excelenţă al Fundaţiei Dan Voiculescu au însemnat bucuria de a le oferi din cunoştinţele şi experienţa mea profesională, şi totodată, au însemnat o provocare în a le menţine în permanenţă interesul. Îmi place să-l citez pe Aristotel: “Suntem ceea ce facem în mod repetat, prin urmare excelenţa nu este un act (singular), ci un obicei”, pentru că ceea ce-mi place să fac cu copiii este să le sădesc obiceiuri /comportamente sănătoase valabile pentru întreaga viaţă.
La Clubul de Excelență, copiii și tinerii cu rezultate școlare de excepție se perfecționează la cursuri de limbi străine (engleză și germană), National
Geographic Learning Explorer, cursuri de matematică, de pictură, istoria artei, scriere și tehnici creative, artă fotografică. De asemenea, tinerii își pot dezvolta personalitatea și aptitudinile la cursurile de dezvoltare personală, consigliere vocațională, educație muzicală, îndemânare și creativitate. Începând cu anul 2007, în cadrul Clubului de Excelență al Fundației Dan Voiculescu, peste 5000 de copii au beneficiat gratuit de cursuri și îndrumare de specialitate. Cursurile organizate au ca scop dezvoltarea abilităților copiilor și tinerilor în diverse domenii de activitate, astfel încât aceștia să-și atingă potențialul maxim.