x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masacrare ilegală de câini vagabonzi în România

Masacrare ilegală de câini vagabonzi în România

26 Iun 2009   •   00:00
Masacrare ilegală de câini vagabonzi în România

În pofida legii pentru protecţia animalelor şi a promisiunilor din partea organizaţiei europene pentru protecţia naturii şi animalelor (ETN) precum şi a unui cămin de animale din România de a primi câinii vagabonzi, autorităţile din oraşul Braşov au început masacrarea a circa 450 de animale sănătoase, alte câteva mii urmând la rând.



Problema câinilor vagabonzi nu este una nouă, afirma Dieter Ernst de la organizaţia ETN, mai ales în statele din fostul bloc estic, câinii fiind omorâţi prin metodele cele mai ieftine şi mai brutale, scrie site-ul german DailyNet.de, citat de Agerpres. Ernst arăta că tocmai se găsise o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi, el discutând săptâmâna trecută la Braşov cu directorul responsabil pentru protecţia animalelor din cadrul administraţiei locale şi punându-se de acord pentru închiderea staţiei de exterminare, în locul acesteia urmând să fie extins cu două clădiri căminul local de animale, susţinut cu bani de la ETN.

Peste o săptămâna totul s-a evaporat, afirma Ernst şocat, autorităţile municipale primind chiar şi câini din localităţi vecine, contra bani, şi începând joi masacrarea celor 450 de câini. Lucrătorii de la căminul de animale partener au informat imediat televiziunea şi poliţia, masacrul fiind oprit, după ce şase câini au fost omorâţi, însă doar temporar, pentru că un control realizat mai apoi a indicat că lipsesc mai mult de şase câini. Ernst crede că a fost folosită o tură de noapte, pentru a evita controalele poliţiei.

''Staţia de exterminare'' a fost amenajată într-un fost complex de îngrăşare a porcilor, majoritatea câinilor locuind în cotloane întunecoase, în aşteptarea morţii. Câinii sunt injectaţi de obicei cu substanţa neuroparalizantă T61, însă din motive de costuri se renunţă la folosirea anestezicului iar câinii simt pe viu cum li se chirceşte corpul şi nu mai pot respira, agonia putând dura şi ore, în funcţie de dozaj, spun cei de la protecţia animalelor, adăugând că în Braşov au fost ucişi cel puţin 6.000 de câini şi pui de câine în acest mod barbar.

ETN este de părere că doar protestele internaţionale pot face autorităţile din Braşov să dea înapoi. 'Aici este vorba în mod clar de structuri criminale. Legea este de partea noastră dar am văzut că masacrul continuă, cei implicaţi câştigând prea bine din uciderea ilegală a câinilor', spune Ernst. Municipalitatea trebuie atinsă acolo unde o doare, adică la nivel de turism, opinează Ersnt, în cazul în care opinia publică mondială află că aici câinii sănătoşi sunt omorâţi atât de brutal existând o speranţă.

ETN este una din cele mai mari organizaţii pentru protecţia animalelor şi a naturii din Europa, colaborând la diferite proiecte cu peste 90 de organizaţii partenere naţionale şi internaţionale, printre ariile de colaborare importante numărându-se Europa de Sud-Est. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator caini