x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAŞINI MIRA / Verificările DGA nu au vizat legalitatea procedurii de achiziţie

MAŞINI MIRA / Verificările DGA nu au vizat legalitatea procedurii de achiziţie

de Veronica Micu    |    16 Oct 2008   •   00:00
MAŞINI MIRA / Verificările DGA nu au vizat legalitatea procedurii de achiziţie

Potrivit unui comunicat al Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), corespondenţa purtată cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) la începutul acestui an, s-a rezumat, conform solicitării exprese a şefului Poliţiei Române, numai la verificarea existenţei unor 'informaţii privind nerespectarea principiilor achiziţiilor publice sau orice alte elemente care apreciaţi că pot afecta derularea în condiţii de deplină legalitate a procedurii de achiziţie în cauză". DGA precizează că răspunsul trimis IGPR privind achiziţia de maşini nu a vizat legalitatea organizării şi desfăşurării procedurii, ci doar posibilele relaţii între angajaţii MIRA şi operatorii economici implicaţi care ar putea atrage investigaţii anticorupţie.

Potrivit unui comunicat al Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), corespondenţa purtată cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) la începutul acestui an, s-a rezumat, conform solicitării exprese a şefului Poliţiei Române, numai la verificarea existenţei unor ''informaţii privind nerespectarea principiilor achiziţiilor publice sau orice alte elemente care apreciaţi că pot afecta derularea în condiţii de deplină legalitate a procedurii de achiziţie în cauză". DGA precizează că răspunsul trimis IGPR privind achiziţia de maşini nu a vizat legalitatea organizării şi desfăşurării procedurii, ci doar posibilele relaţii între angajaţii MIRA şi operatorii economici implicaţi care ar putea atrage investigaţii anticorupţie.

ACHIZIŢII. În urma solicitării primite la 25 ianuarie 2008, DGA răspunde la 30 ianuarie, comunicând că "la nivelul DGA nu există date privind implicarea personalului MIRA în derularea unor contracte de achiziţii publice prin intermediul S.C. Ager Leasing IFN S.A., S.C. Raiffeisen Leasing IFN S.A. şi Ţiriac Leasing IFN S.A., în care să nu fie respectate prevederile legale privind achiziţiile publice". "Prin adresa 721.945 din 24 ianuarie 2008, Inspectoratul General al Poliţiei Române ne-a informat cu privire la faptul că Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a fost autorizat să atribuie contracte multianuale de furnizare pe bază de leasing financiar pe o perioadă de trei ani, pentru achiziţia de mijloace de transport, iar conform repartiţiei stabilite la nivel central, IGPR i s-a alocat suma de 487 de milioane lei în vederea achiziţionării a 2.923 de mijloace de transport. Mijloacele de transport au fost incluse în Programul anual al achiziţiilor publice al IGPR pentru anul 2007, fiind derulate procedurile specifice prevăzute de lege", a declarat directorul general al DGA, Irinel Păun, citat de Mediafax. Potrivit procurorului Irinel Păun, din momentul publicării anunţului de participare - 10 mai 2007, în sistemul Electronic de Achiziţii Publice - şi până la data limită de depunere a ofertelor, documentaţia de atribuire a fost solicitată şi ridicată de un număr de 48 de operatori economici. "Până la data şi ora limită de depunere a ofertelor s-au înregistrat un număr de trei oferte din partea următorilor operatori economici: SC Ager Leasing IFN SA, SC Raiffeisen Leasing IFN SA şi Ţiriac Leasing IFN SA, comisia de evaluare numită de autoritatea contractantă aflându-se în faza de analizare şi evaluare a ofertelor depuse", a explicat magistratul.

„UNDĂ VERDE” DE LA DGA. Şeful IGPR, Gheorghe Popa, a afirmat, miercuri, că, în urma unei solicitări pe care a făcut-o, DGA, DGIPI, DIF şi SRI au comunicat faptul că nu sunt suspiciuni cu privire la contractul de achiziţionare a maşinilor de poliţie. "Toate licitaţiile de autovehicule organizate în ultima perioadă de timp de către structurile ministerului au făcut obiectul unei verificări a Corpului de control al MIRA, dispusă în urmă cu 3 săptămâni, la data de 22 septembrie, de către ministrul Internelor şi Reformei Administrative", potrivit comunicatului emis de Biroul de Presă al MIRA. În urma prezentării concluziilor Corpului de control în cazul licitaţiei organizate de către IGPR, ministrul Cristian David a dispus, marţi, sesizarea Departamentului Naţional Anticorupţie. "Aşa cum şi public a fost anunţat la începutul anului 2008, cu ocazia bilanţului Direcţiei Generale Anticorupţie, toţi ordonatorii de credite din MIRA au fost atenţionaţi în mod direct referitor la respectarea întocmai a procedurilor legale referitoare achiziţiile publice, aflate în derulare sau pe care aceştia intenţionau să le realizeze", susţine MIRA.

Potrivit anunţului de atribuire, IGPR urma să achiziţioneze 2.923 de autospeciale în sistem leasing financiar, valoarea totală a contractelor fiind de 426,42 milioane de lei.

Inspectoratul a atribuit 27 de contracte companiei Ager Leasing, cu o valoare totală de circa 423,52 milioane de lei, pentru achiziţia de autospeciale precum maşini de patrulare pentru poliţia rutieră şi pentru poliţia rurală, autospeciale care să asigure suport logistic în misiuni, autolaboratoare criminalistice, autospeciale pentru munca operativă de poliţie, de intervenţie şi de transport al reţinuţilor. Ager Leasing a anunţat, miercuri, că procedura de achiziţie a autospecialelor de către IGPR a respectat toate cerinţele ordonanţei privind achiziţiile publice, iar preţul ofertat include mai multe servicii, pe lângă costul maşinilor.

Pentru autospecialele de poliţie trebuie transformată caroseria, instalaţia electrică de bază, trebuie integrate echipamentele specifice, fiind necesară omologarea autospecialelor de către instituţiile abilitate. Preţul mai include cheltuieli de realizare şi avizare a proiectului şi a prototipului pentru fiecare tip de autospecială, cheltuieli de montaj, pază şi stocare pe toată perioada de integrare a echipamentelor pe autovehicule, cheltuieli cu asigurarea autovehiculelor şi a echipamentelor suplimentare pe perioada realizării montajului şi a omologării autospecialelor. De asemenea, sunt incluse costuri de menţinere a garanţiei autovehiculului după intervenţia asupra caroseriei şi a instalaţiei electrice a acestuia şi de instruire a personalului de specialitate din cadrul MIRA. La valoarea contractelor de leasing mai contribuie costul asigurării maşinilor pe toată durata contractului, de trei ani, al reviziilor tehnice periodice, dobânda, cheltuielile de omologare, înmatriculare şi cele privind atestările metrologice periodice.

AFACERI CONTROVERSATE. Societatea Ager Leasing, patronată de Mihai Bogdan Savin, nu este doar un client fidel al Ministerului Internelor, cu care a încheiat în ultimii ani 29 de contracte, ci şi un partener de nădejde al mai multor instituţii de stat. Aşa cum arată contractele de achiziţie derulate în ultimii şase ani, Ager Leasing a încasat, în 2002, fără licitaţie, un contract cu Inspectoratul General al Poliţiei, căruia i-a livrat 1.500 de Dacia Solenza, în valoare totală de 54.000.000 de lei. Apoi, în perioada 2002-2004 a primit mai multe cofinanţări de la Ministerul Dezvoltării şi Prognozei. În 2004, Ager Leasing a încasat 12,4 milioane de euro de la Electrica SA, unde a livrat 1.700 de autovehicule. Alte 10 milioane de euro au intrat în conturile firmei lui Mihai Savin de la Bursa Română de Mărfuri în schimbul a 50 de autobuze destinate Regiei de Transport Iaşi. În 2006, Ager Leasing a livrat poliţiei 6.000 de Dacia Logan, cu 12.000 de euro bucata, şi, în fine, anul acesta şi-a adjudecat 27 dintre cele 28 de contracte de achiziţie de autospeciale pentru poliţie, în valoare totală de peste 113.000.000 de euro.

×
Subiecte în articol: observator publice mira leasing ager igpr