x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Masterate, la toate universităţile acreditate

Masterate, la toate universităţile acreditate

de Eugenia Mihalcea    |    23 Iun 2009   •   00:00

Universităţile acreditate, care se supun periodic evaluării instituţionale, vor avea dreptul să organizeze studii universitare de masterat, prin decizii ale Senatului universitar, potrivit unei ordonanţe adoptate, luni, de către senatori.



Parlamentarii au votat un proiect de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 89/2008, pentru modificarea Legii învăţământului, reexaminând, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, legea de respingere adoptată anterior.

În varianta iniţială a ordonanţei, textul de lege prevedea că numai instituţiile de învăţământ superior acreditate şi evaluate cu calificativul "grad de încredere ridicat" de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior pot decide, prin hotărâre a Senatului, înfiinţarea, conţinutul şi oportunitatea programelor de masterat.

Potrivit variantei adoptate de senatori, studiile de masterat pot fi organizate în domeniile universitare de licenţă, precum şi în alte domenii stabilite prin ordin al ministrului de resort.

Legea mai prevede că programele de masterat dintr-un domeniu se consideră acreditate, dacă cel puţin un program de masterat din acel domeniu este acreditat. Termenul limită până la care universităţile organizatoare de studii de masterat într-un domeniu trebuie să-şi acrediteze cel puţin un program de masterat în respectivul domeniu este 1 octombrie 2011.

Potrivit actului normativ, de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei de urgenţă, un program de studiu de masterat poate fi înfiinţat şi poate funcţiona doar dacă universitatea dispune de cadre didactice titulare proprii, cu titlul de profesor sau conferenţiar, pentru cel puţin jumătate din disciplinele afente programului.

×
Subiecte în articol: scoala