x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Măsuri după inundaţii. Guvernul umblă la Rezervele de stat

Măsuri după inundaţii. Guvernul umblă la Rezervele de stat

de Monica Cosac    |    14 Oct 2016   •   13:03
Măsuri după inundaţii. Guvernul umblă la Rezervele de stat

Mii de oameni au fost afectaţi, la nivel naţional, şi zeci de localităţi au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultimele două zile. Şuvoaiele de apă au provocat pagube însemnate în mai multe judeţe, în special din zona Moldovei. Doar în judeţul Galaţi, aproximativ 700 de gospodării au fost inundate şi 1.200 de persoane din patru comune au fost evacuate. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că vor fi scoase alimente de la Rezervele de Stat pentru a-i ajuta pe sinistraţi.

Potrivit ultimului bilanţ centralizat de autorităţi, în județul Galați au fost afectate în total 22 de localităţi, 743 de locuinţe au fost inundate și 1.270 de persoane au fost evacuate.  Cele mai multe pagube s-au produs în localităţile Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Pechea și Schela, unde şuvoaiele de apă au intrat în peste 1.900 de curţi şi grădini afectate. Cei mai mulţi sinistraţi au mears la rude sau au rămas în locuințe, însă câteva zeci de persoane au fost adăpostite în săli de sport şi cămine culturale, spaţii puse la dispoziţie de primării. Au fost afectate, de asemenea, drumuri judeţene şi drumuri naţionale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Cătălin Sion, “DN 25, în dreptul sectorului de drum Vameş-Tudor Vladimirescu, este în continuare blocat. Se intervine pentru remedierea problemelor şi a situaţiei generate de fenomenele meteo periculoase şi de inundaţii cu efective şi forţe ale ISU Galaţi”.  Reprezentanţii ISU Galaţi au spus că a fost solicitat şi sprijinul altor inspectorate - ISU Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Tulcea şi ISU Bucureşti-Ilfov – iar zeci de pompieri acţionează cu motopompe de mică şi mare capacitate, pentru evacuarea apei din curţile oamenilor şi din casele inundate.

Trei staţii de potabilizare a apei au fost trimise, ieri, în localităţile inundate, după ce fântânile din acele zone au fost colmatate

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat că 18.000 litri de apă, 12.000 conserve de carne, 15.000 conserve de pateu, precum şi motorină şi benzină pentru utilajele implicate în acţiunile de evacuare a apei, vor fi scoase de la Rezervele de Stat şi vor fi trimise ca ajutoare către sinistraţi din judeţul Galaţi.

×