x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MEC desfiinţează învăţământul la distanţă la Spiru Haret

MEC desfiinţează învăţământul la distanţă la Spiru Haret

09 Aug 2009   •   00:00
MEC desfiinţează învăţământul la distanţă la Spiru Haret

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), Ecaterina Andronescuspune că Raportul de control privind situaţia Universităţii "Spiru Haret" a condus la elaborarea unui set de 15 măsuri care urmează a fi aplicate "imediat". În cazul în care Universitatea nu va respecta măsurile impuse de minister, MECI "va declanşa procedurile de lichidare" a instituţiei de învăţământ superior.



Astfel, programele de învăţământ la distanţă de la Universitatea "Spiru Haret" vor fi lichidate, iar studenţii înmatriculaţi la această formă de învăţământ au posibilitatea de a finaliza studiile în alte programe de acreditate. Principalul argument în elaborarea acestei măsuri a fost, potrivit Ecaterinei Andronescu, acela că învăţământul la distanţă "nu prilejuieşte nicio întâlnire a studentului cu cadrul didactic. Nu cred că poţi deveni criminalist dacă nu ai făcut nicio oră în laborator şi nu te-ai întâlnit, faţă în faţă, cu profesorul".

Universităţii "Spiru Haret" îi va fi retras dreptul de a organiza examen de licenţă până la finalizarea evaluării instituţionale externe de către ARACIS. Potrivit ministrului Educaţiei, citat de Agerpres, Universităţii i-a rămas dreptul de a face înscrieri. O altă măsură aplicată Universităţii este aceea de desfiinţare a centrelor teritoriale ale Universităţii "Spiru Haret" din ţară în care se desfăşoară activităţi de învăţământ la distanţă. De asemenea, a fost interzisă şi desfăşurarea activităţilor de învăţământ în cele nouă centre din străinătate, fiindcă, potrivit ministrului, "România riscă să ajungă în situaţia în care nu îi va mai fi recunoscută nicio diplomă".

Ecaterina Andronescu a explicat că, în urma raportului de control, a fost invalidată Carta universitară a Universităţii "Spiru Haret". De asemenea, s-a propus ca în Senat să fie elaborat şi adoptat un nou Regulament privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor conducerii academice a Universităţii, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare. Ministrul Educaţiei a explicat că, după ce vor fi adoptate o nouă Cartă universitară şi un nou Regulament, "va urma alegerea structurilor de conducere de la toate nivelurile".

O altă măsură propusă de MECI în urma întocmirii raportului vizează invalidarea tuturor titlurilor ştiinţifice de conferenţiar şi de profesor universitar acordate de Universitatea "Spiru Haret" fără respectarea procedurilor legale. Potrivit Ecaterinei Andronescu sunt 92 de cadre didactice aflate în această situaţie. Totodată, Universitatea "Spiru Haret" va fi obligată să coreleze cifrele de şcolarizare cu elementele legate de capacitatea instituţională şi să le reducă astfel încât să fie asigurat raportul studenţi/ cadre didactice la nivelul standardelor (de la un raport de 438, cât este în prezent, la maxim 30). De asemenea, Universitatea urmează a fi monitorizată, în baza Metodologiei MECI, pe o perioadă de trei ani.

În ceea ce îi priveşte pe absolvenţi, diplomele lor vor rămâne deocamdată legale. Numai absolvenţii de Drept, care au finalizat trei ani de studii, având 180 de credite, vor fi obligaţi să îşi completeze studiile până la obţinerea a 240 de puncte de credite de studii transferabile. Potrivit ministrului Educaţiei, măsurile nu au fost luate pentru a "sancţiona" Universitatea "Spiru Haret", ci pentru a evita ca, pe viitor, în sistemul şcolar românesc să mai existe astfel de situaţii:"Sunt măsuri extrem de severe la adresa Universităţii 'Spiru Haret', însă eu cred că această instituţie de învăţământ superior înţelege că are nevoie de recredibilizare. Măsurile se vor aplica imediat ce va fi posibil. Momentan suntem în vacanţă şcolară".

×
Subiecte în articol: observator