x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medic veterinar german, arătând spre Băsescu: “Politicul a eşuat în problema maidanezilor”!

Medic veterinar german, arătând spre Băsescu: “Politicul a eşuat în problema maidanezilor”!

de Istvan Deak    |    30 Oct 2013   •   15:02
Medic veterinar german, arătând spre Băsescu: “Politicul a eşuat în problema maidanezilor”!

Legea eutanasierii câinilor maidanezi din România continuă să îi preocupe pe iubitorii animalelor şi pe jurnaliştii din străinătate. “Otrăviţi, strangulaţi, incendiaţi. De la atacul letal controversat al maidanezilor asupra unui băieţel de patru ani în Bucureşti, în România au loc tot mai multe acţiuni ilegale private şi publice asupra maidanezilor. Cu ajutorul legii adoptate în data de 10 septembrie, ei pot fi ucişi doar dacă nu vor fi adoptaţi în decurs de 14 zile”, notează pagina de internet a revistei germane Der Spiegel.

Eliminarea cauzei problemei

Jurnaliştii germani au realizat un interviu cu unul dintre medicii veterinari veniţi din Germania pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi din România, altfel decât prin eutanasiere. “În acest moment dificil este extrem de important să fim prezenţi şi să arătăm drumul corect. Crimele în masă nu vor soluţiona problema. Acest lucru este dovedit de cifrele ultimelor decenii. Dacă nu eliminăm cauzele problemei, fiecare câine ucis va fi înlocuit de un altul. Câinii necastraţi ai proprietarilor privaţi produc un număr nelimitat de câini nedoriţi”, consideră medicul veterinar Nina Schollhorn, din partea organizaţiei pentru protecţia animalelor din România, Initiative Karpatenstreuner.

Apel la Uniunea Europeană

“Castrarea este singura soluţie. Uciderea în masă nu doar că este ineficientă, dar lezează şi acordurile UE. Înspăimântător şi dezolant este faptul că nimeni nu intervine din partea UE. În ultimele săptămâni am reuşit să castrăm peste 600 de câini şi pisici. În ultimii patru ani numărul lor este de ordinul miilor. Cu ajutorul colegilor operez maidanezi adunaţi de hingheri, dar şi câinii unor proprietari privaţi. Acţiunile noastre de până acum au fost doar un mic început. Ca să influenţăm cu adevărat populaţia canină trebuie să continuăm castrările. Acolo unde avem sprijinul autorităţilor locale, rezultatele se văd chiar şi după doar câteva zile”, a adăugat Schollhorn.

Cine sunt vinovaţii

Când vine vorba despre principalii vinovaţi, medicul german arată cu degetul spre preşedintele Traian Băsescu. “Din păcate, politicul a eşuat până acum. Problema maidanezilor a fost pasată organizaţiilor pentru protectia animalelor. Sprijin de la autorităţile publice au primit foarte rar, în schimb au primit piedici din partea lor. Traian Băsescu, în calitate de primar al Bucureştiului, a respins proiectul castrării. Acum, ca preşedinte de stat, a promulgat legea uciderii de în masă. În România sunt mulţi oameni care ţin la animale şi sunt recunoscători pentru ajutorul nostru. Dar sunt şi mulţi alţii complet dezinteresaţi şi dezinformaţi. Nu ne putem aştepta de la o ţară rămasă în urmă cu atâţia ani în planul dezvoltării, să se schimbe de pe o zi pe alta. Este nevoie de multe explicaţii, iar interesul pentru castrare a început să crească”, completează medicul german.

Misiunea salvării câinilor

Ea nu se grăbeşte să părăsească România şi mărturiseşte că încă mai este mult de lucru. “Operăm în medie 12 ore pe zi. Câinii sunt castraţi, deratizaţi, vaccinaţi şi beneficiază de o consultaţie medicală amănunţită. Pentru mine nu există întrebarea cât mai vreau să continui în România. În mintea mea există doar următorul oraş pe harta misiunii noastre. Acesta este motivul principal pentru care am ales să devin medic veterinar”, a încheiat Nina Scholhorn.

×