x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Meserii de vacanta

Meserii de vacanta

de Alex Botusan    |    03 Aug 2008   •   00:00
Meserii de vacanta

Ce fac micutii care nu sint plecati in vacanta, departe de agitatia orasului?! Invata din tainele mestesugurilor noastre traditionale.



Ce fac micuţii care nu sînt plecaţi în vacanţă, departe de agitaţia oraşului?! Învaţă din tainele meşteşugurilor noastre tradiţionale.


Forfotă mai ceva ca într-un furnicar pe aleile Muzeului Naţional al Satului din Bucureşti, unde, din 14 iulie şi pînă la 10 august, se desfăşoară tabăra de creaţie "Vara pe uliţă". Aici, pasionaţii sînt iniţiaţi în tainele meşteşugurilor tradiţionale autohtone de meşteri renumiţi, veniţi de prin toate colţurile ţării. "Particip de trei ani, consecutiv, la acest eveniment şi sînt extrem de bucuros să văd că, din ce în ce, copiii sînt interesaţi să afle cîte ceva din secretele olăritului", ne-a spus Constantin Bîscu, unul dintre cei mai cunoscuţi olari din satul cu nume omonim, aflat în apropiere de oraşul Horezu, judeţul Vîlcea. "Dom’ profesor, e bine?... Dom’ profesor... mie ce notă îmi daţi?", răsună în minunăţia peisajului glasurile celor mici, care nu se mai satură să frămînte lutul, care, şi el, poznaşul, se lasă modelat de mînuţele lor. Spectacolul este total, mai ales că publicul este unul aparte, majoritatea părinţi şi bunici.


PROCEDEU.
Privind la obiectele din ceramică, l-am întrebat pe meşter care e drumul unui bulgăre de lut pînă să ajungă vas?! Unul sinuos... "Pămîntul îl luăm dintr-un singur loc, Dealul Ulmului, îi zice. Lucrăm cu roţi clasice, unii însă şi-au cumpărat electrice, să cîştige timp. Vopseaua se amestecă într-o rîşniţă, moară, iar apoi preparăm culorile. Le ornăm tot cu obiecte tradiţionale: cornul de vită şi pana de gîscă. Într-un cuptor mare din cărămizi, oalele sînt aşezate circular şi se ard la o temperatură de 1.000 de grade, cam de opt-nouă ore."

×
Subiecte în articol: observator