x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MILREX 2007 - Mare război la Cincu

MILREX 2007 - Mare război la Cincu

de Libiu Mateescu    |    18 Oct 2007   •   00:00
MILREX 2007 - Mare război la Cincu

Cea mai mare aplicaţie militară din ’89 incoace s-a petrecut ieri in poligonul de la Cincu, dar şi la Smărdan şi Capul Midia, simultan, cu toate armele Armatei Romăne: artilerie, blindate, infanterie, aviaţie, marină militară, comandouri, genişti, transmisiuni şi trupe aeropurtate.


Denumit codificat Milrex 07, exerciţiul de reacţie militară rapidă este un exerciţiu naţional, aşa cum l-au definit organizatorii, adică Ministerul Apărării Naţionale, desfăşurat sub inaltul patronaj al preşedintelui Romăniei, Traian Băsescu, cu participarea gazdei, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu. 1.800 de militari de toate gradele, de la simplu soldat la generali şi şefi ai marelui Stat Major, l-au salutat pe Traian Băsescu, care a descins din elicopter direct pe poligonul de la Cincu, totalul militarilor angrenaţi in exerciţiu in cele trei locaţii fiind de 8.800.


OPERAŢIUNEA. Scenariul fictiv după care s-a desfăşurat toată agitaţia militară a fost apărarea teritoriului patriei, denumită fictiv "Republica Becon", atacată de două ţări agresoare, "Arcadia şi Corona", toate situate pe insula "Atlantis", din oceanul "Electra". Tirurile armelor de toate calibrele, de la simple pistolete şi AKM-uri la rachete nedirijate lansate de avioane Mig 21 Lancer, rachete X5 lansate de elicoptere Puma Socat, lansatoare de rachete LAROM, de proiectile reactive AG 9, AG 7, de rachete şi proiectile antitanc, au asurzit literalmente asistenţa şi au scăldat poligonul, de 135 de kilometri pătraţi, intr-un fum gros.

Plutoane de comando ale Batalionului de Operaţii speciale au impresionat prin precizia extraordinară a tirului, nimerind toate ţintele minuscule, in exerciţiul de anihilare a unei echipe de terorişti. A fost imaginat chiar şi un exerciţiu desprins din tragicele evenimente in care au murit militari romăni in Irak şi Afganistan, adică atacarea in ambuscadă a unei patrule de transportoare blindate de către fundamentalişti, cu mine antitanc şi cu arme automate, cu finalitate fericită totuşi, respingerea agresorilor fără pierderi.

×
Subiecte în articol: observator