x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Sanatatii va anunta săptămâna viitoare un set de măsuri pentru reducerea transmiterii tulpinii Omicron

Ministerul Sanatatii va anunta săptămâna viitoare un set de măsuri pentru reducerea transmiterii tulpinii Omicron

03 Dec 2021   •   16:55
Ministerul Sanatatii va anunta săptămâna viitoare un set de măsuri pentru reducerea transmiterii tulpinii Omicron
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat vineri că săptămâna viitoare va fi adoptat un set de măsuri penru reducerea riscului de transmitere a noii tulpini a coronavirusului. Una dintre acestea prevede testarea românilor care vin în țară.

 

„Au fost analizate documentele și propunerile Centrului European de Control a Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul UE cu un test PCR, astfel încât să se reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini. Este importantă și aplicabilitatea unei noi măsuri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic, și vă dau un simplu exemplu, dacă acum în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, și nu mă refer la testarea din aeroporturi, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poți să faci acest lucru, dacă discuți și despre prelevarea probei de la domiciliul pacientului, deci trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punct de vedere a protejării sistemului de sănătate publică și care să poată să fie și aplicată”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a spus că s-a discutat despre aceste măsuri în ședința de Guvern.

„Am discutat, și domnul prim-ministru s-a implicat direct în această discuție, cum putem să adoptăm și noi niște măsuri în consonanță cu ceea ce se întâmplă în spațiul UE ca să putem să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini Omicron, pentru că mai devreme sau mai târziu sigur ea va începe să circule și în România, așa cum se întâmplă și în celelalte țări din UE”, a mai spus ministrul.

Acesta spune că se lucrează împreună cu specialiștii INSP pentru găsirea unei soluții „care să fie aplicabilă”. „În cursul săptămânii viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situației epidemiologice”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Rafila a precizat că este vorba în primul rând despre necesitarea unui document care să ateste faptul că o persoană a fost testată într-un interval de 48 de ore înainte de intrarea în România, „dar trebuie să vedem căror categorii de persoane și din ce țări vin aceste pesoane”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alexandru rafila