x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Tineretului și Sportului va începe consultările cu federațiile sportive legate de intonarea imnului național

Ministerul Tineretului și Sportului va începe consultările cu federațiile sportive legate de intonarea imnului național

17 Ian 2016   •   18:22
Ministerul Tineretului și Sportului va începe consultările cu federațiile sportive legate de intonarea imnului național

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) va demara un proces de consultare cu federaţiile sportive naţionale, ''pentru a da o interpretare şi implementare unitară a prevederilor privind intonarea imnului naţional în cadrul competiţiilor sportive care au loc în România'', potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Iniţiativa survine în urma dezbaterilor publice privind situaţiile în care este intonat imnul naţional, în deschiderea meciurilor din campionatul intern.

Ministerul precizează că, ''potrivit cadrului legal în vigoare - Legea nr. 75 / 1994 şi Hotărârea nr. 1157 /2001, care reglementează Normele privind obligaţia intonării imnului naţional, doar în situaţiile precizate de Lege, imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România''.

''Acest cadru legal reglementează caracterul obligatoriu al intonării imnului naţional, în situaţiile menţionate, fără a interzice acest lucru pentru alte categorii de competiţii'', se mai arată în comunicat.

Comitetului Olimpic şi Sportiv Român va iniţia o propunere legislativă în Parlamentul României pentru ca imnul naţional să fie intonat la toate finalele competiţiilor sportive interne, alături de culorile drapelului, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, preşedintele COSR, Alin Petrache.

"Consider că la toate finalele competiţiilor sportive naţionale - de copii, juniori, şcolare, tineret şi seniori - trebuie intonat imnul naţional sub culorile drapelului naţional. Aceste două simboluri sunt cea mai mare onoare pentru câştigătorii competiţiilor sportive naţionale. Este cea mai bună educaţie pentru generaţiile sportive viitoare. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român va face, după dezbaterea şi aprobarea în forurile sale decizionale, o propunere legislativă Parlamentului României pentru acordarea legii la aceste deziderate", a afirmat Petrache.

Discuţiile privind intonarea imnului naţional la competiţiile sportive interne au apărut după incidentul de la meciul din 5 ianuarie dintre ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe - Universitatea Cluj-Napoca (scor 93-57), disputat în cadrul etapei a 17-a a Ligii Naţionale de baschet feminin. Atunci, suporterii echipei gazdă i-au înjurat şi admonestat pe toată durata partidei pe jucătoarele şi membrii staff-ului tehnic al oaspeţilor deoarece nu au ascultat în poziţie de drepţi imnul Ţinutului Secuiesc, intonat în sală după imnul României.

În 13 ianuarie, Ministerul Tineretului şi Sportului a reacţionat după incidentul de la partida de la Sf. Gheorghe printr-o adresă remisă federaţiilor sportive. În aceasta, MTS solicita federaţiilor respectarea legislaţiei privind intonarea imnului naţional înaintea competiţiilor sportive interne. "Imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România. Imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia. Nerespectarea dispoziţiilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei", se menţionează în adresa MTS remisă federaţiilor.

Ulterior, la 15 ianuarie, Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a explicat, într-un mesaj postat pe contul personal de Facebook, că respectă imnul naţional al României, dar legislaţia în vigoare nu permite intonarea lui înaintea competiţiilor sportive interne. "Doresc să mă adresez suporterilor, care şi-au manifestat nemulţumiri cu privire la adresa emisă de MTS, cu nr. 377/13.01.2016, cu câteva precizări, faţă de un subiect care suscită interes şi care, consider eu, nu a fost înţeles şi din cauza unei prevederi din regulamentul Federaţiei Române de Baschet, clar în contradicţie cu legea. Nu a fost un ordin de ministru, cum s-a speculat, nu s-a constituit în vreo ameninţare sau jignire la adresa cuiva. Nu cred că există vreo persoană în această ţară, şi cu atât mai mult cei aflaţi pe lista mea de prieteni, care să creadă vreun moment că eu, Elisabeta Lipă, dovedesc lipsă de respect faţă de imnul naţional al României. Pentru mine nu există acorduri mai frumoase decât cele ale imnului. Mi s-a cântat de cinci ori pe podiumul olimpic şi l-am ascultat de fiecare dată cu ochii în lacrimi, cu emoţie, mândrie şi bucurie în suflet. Şi acum lăcrimez când aud ŤDeşteaptă-te, române!ť. Nu ştiu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată imnul la vreo competiţie naţională şi am câştigat 25 de titluri de campioană naţională în carieră. Nici în deschiderea meciurilor din campionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo şi alte discipline NU se intonează imnul naţional, deoarece nu este permis de legislaţia în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect şi să aplic Legea în România în spiritul Constituţiei pe care am jurat la învestire, în onoranta funcţie de ministru. Atât!", a precizat Lipă pe site-ul de socializare citat.


Sursa: AGERPRES 

×