x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministru neatent la regulamente

Ministru neatent la regulamente

28 Feb 2004   •   00:00

Romania mai are foarte multe de facut in domeniul Justitiei, pentru ca cerintele Uniunii Europene sa fie indeplinite, a sustinut ieri ministrul Justitiei, Rodica Stanoiu.

Cele trei mari probleme ale Justitiei romane, sesizate la nivel intenational, sunt cadrul legislativ, coruptia si independenta justitiei. Legile care vor garanta independenta Justitiei, legea de organizare judecatoreasca, cea privind statutul magistratilor si legea Consiliului Superior al Magistraturii sunt inca in diverse stadii de lucru, primele doua se afla in Parlament, iar legea CSM trebuie discutata cu membrii Consiliului.

PROBLEME. In acest moment, Consiliul Superior al Magistraturii nu are inca o conducere aleasa potrivit regulamentului, pentru ca saptamana trecuta secretarul general, judecatorul Dan Lupascu, a fost numit cu mai putin de doua treimi din voturile membrilor si procedura va trebui reluata. "Recunosc, nu am citit cu foarte multa atentie regulamentele, am aflat abia dupa aceea cum trebuia sa fie. Este insa doar o neglijenta, in nici un caz reavointa ", a sustinut ieri ministrul Justitiei. Cat priveste activitatea Ministerului Justitiei, Rodica Stanoiu a declarat ca, de luni bune, institutia merge pe avarie, pentru ca dintre patru secretari de stat numai doua posturi sunt ocupate. "Vom propune primului-ministru numirea unui judecator ca secretar de stat, care sa se ocupe de relatia cu instantele", a sustinut Stanoiu.

CORUPTIA. In problema coruptiei, Ministerul Justitiei va sustine o cat mai mare autonomie a Parchetului Anticoruptie. "Este vorba despre trecerea de la coruptie medie la coruptia mare. In opinia mea as sustine independenta totala a PNA, daca am creat aceasta institutie trebuie sa o lasam sa lucreze", a sustinut ministrul Justitiei. Inspectorii ministerului au finalizat cercetarile instantelor care s-au ocupat de adoptii internationale. Raportul intocmit sustine ca Justitia nu a avut nici o culpa si judecatorii au respectat legea intocmai. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: observator justiţiei