Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a sustinut astazi un briefing de presa pe tema deciziei Curtii Constitutionale referitoare la retinerea contributiei de asigurari de sanatate de 5,5% pentru veniturile din pensii, explicand aceleasi lucruri pe care si directoarea CNPP le-a spus ieri in fata jurnalistilor, anume ca deciziile Curtii Constitutionale vor fi aplicate automat, nefiind necesara depunerea de catre pensionari a unor cereri in acest sens.
Ministrul a precizat ca termenul maxim pentru punerea de acord a legislatiei fiscale cu decizia Curtii Constitutionale conform careia contributia de asigurari de sanatate de 5,5% se aplica numai pensiilor care depasesc 740 de lei este de 45 de zile. La randul sau, Doina Parcalabu, presedintele CNPP, a precizat ca vineri a fost constituit la Ministerul Finantelor un grup mixt de lucru care include si specialisti ai Ministerului Muncii si ai Casei Nationale de Pensii in vederea armonizarii legislatiei fiscale cu deciziile Curtii Constitutionale. CNPP estimeaza ca sunt 2,1 milioane de persoane beneficiare a deciziilor Curtii Constitutionale, iar Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate va fi afectat in conditiile in care o suma de aproximativ un miliard de lei nu ii va mai fi transferata de catre CNPP.
Problema retinerii contributiei de asigurari de sanatate de 5,5% pentru veniturile din pensii a pus pe jar pensionarii din toata tara, care-au luat cu asalt tribunalele, pentru a-si cere banii inapoi.
Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) ii anunta pe pagubiti ca nu este cazul sa se adreseze instantelor, pentru ca reglementarea stabilita de Curtea Constitutionala in luna martie este aplicabila din mai si se va produce automat, Ministerul Muncii vine cu explicatii in acest sens, insa pensionarii sunt in continuare convinsi ca au fost pacaliti si sunt hotarati sa lupte pentru banii care le-au fost furati de autoritati.
Doina Parcalabu estimeaza ca pana in acest moment au fost depuse circa 100.000 de cereri de catre pensionari la toate casele teritoriale. Ministrul Muncii a aratat ca apelul la instanta este un drept care poate fi exercitat in deplina libertate intr-un stat democratic.
Pe 13 martie, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin doua decizii in privinta retinerii contributiei de asigurari de sanatate de 5,5% din veniturile din pensii. Curtea a constatat ca dispozitiile art. 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.
Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii, si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Cu prilejul unei reuniuni a Organizatiei de Pensionari a PSD, care a avut loc astazi, Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea i-a solicitat primului-ministru sa adopte un act prin care pensionarii carora le-au fost retinute contributiile pentru sanatate sa-si ia inapoi banii de la stat, condamnand "bataia de joc a puterii la adresa pensionarilor'. "Noi cerem domnului prim-ministru Ungureanu ca, intre doua actiuni de imagine printre doua lectii televizate de lingvistica, sa-si gaseasca timp si sa adopte un act administrativ prin care sa stabileasca perioada, calendarul si modul in care pensionarii primesc inapoi banii de la stat. Acest regim nu poate sta in continuare spectator la aceasta umilinta la care sunt supusi permanent pensionarii din Romania Statul le-a luat banii din buzunar, statul trebuie sa le dea inapoi', a subliniat liderul PSD, care considera inadmisibil modul in care actuala putere trateaza pensionarii.
Tot in aceasta dimineata, peste 1.000 de pensionari s-au prezentat la Tribunalul Bucuresti, pentru a depune actiuni in vederea restituirii contributiei de 5,5% la asigurarile de sanatate incasate in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010.
O parte dintre ei au plecat, neavand actele necesare pentru a depune actiunea, dar au primit consiliere in legatura cu ceea ce au nevoie. Cei ramasi la Tribunal, care au documentatia completa, au fost condusi in salile de judecata libere unde stau de vorba cu grefierii si le sunt inregistrate actiunile. Laura Andrei, purtatorul de cuvant al Tribunalului Bucuresti, mentioneaza ca din estimarile si afirmatiile oficialilor Casei de Pensii, instanta ar urma sa primeasca in jur de 250.000 de dosare.