x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Turismului a căzut cu snowmobilul, la Bâlea Lac

Ministrul Turismului a căzut cu snowmobilul, la Bâlea Lac

de Diana Scarlat    |    30 Dec 2017   •   12:35
Ministrul Turismului a căzut cu snowmobilul, la Bâlea Lac

Mircea Dobre, ministrul Turismului, a mers la Bâlea Lac pentru a studia terenul, atât la propriu, cât și la figurat, pentru implementarea primului mare proiect din Master Planul pentru Turism: un domeniu schiabil conceput încă din 1974, care nu a fost realizat până acum. Din dorința de a testa personal toate posibilitățile de agrement din zonă, Mircea Dobre s-a urcat și pe snowmobil, dar după a doua tură prin zăpadă s-a și răsturnat. Nu a avut nevoie de prea mult ajutor, pentru că nu s-a întâmplat nimic grav, astfel încât a revenit în scurt timp pentru declarații, în fața presei, lăudând potențialul turistic din zona Bâlea.

 

Până în prezent, la Bâlea Lac s-au făcut doar investiții 100% private pentru atragerea turiștilor din întreaga lume și, implicit, pentru promovarea zonei Sibiului și a României. Cunoscut deja în toată lumea este Hotelul de Gheață, unic în sud-estul Europei, care a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediție, fiind construit de Arnold Klingeis în fiecare sezon de iarnă. De asemenea, cabanele, telecabina și activitățile de divertisment sunt susținute din investiții 100% private, fără ajutor de la stat sau măcar din fonduri europene, în ultimii 28 de ani.

 

„Este un proiect normal, într-o țară normală!”

Deși investiția ar fi prima de anvergură din ultimii 28 de ani, care ar putea transforma România într-o mică Elveție, unele voci deja au criticat inițiativa. “Noi ne-am deplasat aici pentru a avea o discuție cu autoritățile locale. Dacă nu avem acest dialog, nu se poate implementa niciun proiect. Este o chestiune general valabilă. Doar prin dialog putem rezolva problemele. Știm că primăriile nu dispun de foarte mulți bani și trebuie să ținem cont de faptul că documentația tehnico-economică trebuie să fie făcută de autoritățile locale. Trebuie să vedem cu ce îi putem ajuta noi, de la Ministerul Turismului. Mai există, însă, și Consiliile Județene, care pot ajuta, astfel încât cred că acest proiect se va realiza. Țin foarte mult la acest proiect. Personal țin la el. S-a scris în presa locală din județul Sibiu că este un proiect faraonic. Nu este niciun proiect faraonic. Este un proiect normal, într-o țară normală. Practic, un astfel de proiect care ar aduce 150 de kilometri de pârtie, dublează suprafața domeniului schiabil a României. Turismul a reușit să aducă 2,3% din PIB, în priele nouă luni ale anului 2017, după ce a reprezentat 1,5% până anul trecut, dar ar putea crește mult mai mult, iar eu asta îmi doresc”, a declarat ministrul Mircea Dobre, la conferința de presă organizată la Cârțișoara, după întâlnirea cu primarii localităților care urmează să fie partenere în proiect.

 

Bugetul Ministerului Turismului are la dispoziție 25 de milioane de lei pentru anul viitor, din care vor fi începute proiecte de infrastructură de agrement, în toată țara, iar domeniul schiabil de la Bâlea ocupă prima poziție, în ordinea priorității, urmând a primi finanțare de 100% de la bugetul statului. Problemele administrative trebuie să fie acum rezolvate de administrațiile locale, pentru a putea fi dată finanțarea acestui proiect. Pentru a se începe finanțarea, priăriile trebuie să intabuleze terenurile, pentru a nu exista problemele juridice care au blocat alte proiecte de infrastructură, apoi primăriile trebuie să realizeze, din bugetul local, proiectele tehnico-economice. În urma discuțiilor dintre ministru și reprezentanții primăriilor s-a găsit deja o posibilă soluție pentru a obține banii necesari la nivel local, cu sprijinul celor trei consilii județene care ar avea de câștigat în urma implementării acestui proiect, respectiv Sibiu, Brașov și Argeș.

×
Subiecte în articol: balea lac