Senatorii liberali aleşi la scrutinul din 30 noiembrie, Cristian
Ţopescu şi Mircea Diaconu, s-au numărat printre primii prezenţi în
această dimineaţa, la Palatul Parlamentului, pentru depunerea
certificatului de senator şi îndeplinirea formalităţilor necesare
preluării mandatului.
Până la ora 10,00, aproximativ 50 de senatori aleşi reuşiseră să treacă de formalităţi, în timp ce alte câteva zeci aşteptau la birourile speciale pentru a primi legitimaţiile şi informaţiile necesare, informează Agerpres. Cei mai matinali s-au dovedit a fi liberalii şi democrat-liberalii.
Senatorul Mircea Diaconu a admis că nu are emoţii, dar a apreciat că grijile administrative sunt întrucâtva 'apăsătoare', chiar dacă nu a considerat că birocraţia în vederea validării ar fi una excesivă. 'Nu este birocraţie. Este normal când intri într-o casă să vezi unde e uşa, clanţa, fotoliul', a afirmat el. Pe de altă parte, în momentul în care reporterii prezenţi la Palatul Parlamentului au remarcat că a fost unul dintre cei mai matinali senatori, Mircea Diaconu a replicat că ora 9,00 nu este una prea matinală şi a adăugat că el este de la ţară. 'Nu am fost matinal. Am avut oră fixă: mi s-a spus la ora 9,00 şi la 9,00 am venit. Matinal eram dacă veneam la ora 5,00 dimineaţa, ceea ce nu s-a petrecut', a spus el.
Colegul său de partid şi de Senat Cristian Ţopescu spune că se teme de faptul că, dacă va vorbi în Parlament despre fair-play, va fi întâmpinat cu zâmbete ironice. Pe de altă parte, Ţopescu a afirmat că ar desfiinţa lifturile pentru a vedea dacă senatorii şi deputaţii mai reuşesc să ajungă la etajul doi pe scări. "Sunt obişnuit cu lume multă, de la marile competiţii sportive, cu o atmosferă, hai să nu spunem incendiară, dar caldă, deci nu am emoţii. Sunt la primul meu mandat, nu ştiu dacă va fi şi ultimul, şi mă pot considera, în ciuda unei vârste, un boboc în Parlament. E prima dată când am deschis uşa acestei instituţii şi mă aflu în perioada de acomodare, în învăţare, de ascultare, de ucenicie", a declarat Cristian Ţopescu. În urma convocării Parlamentului prin decret prezidenţial, parlamentarii predau certificatul de senatori aleşi, primit de la Birourile Electorale Judeţene şi de la Biroul Electoral Municipal şi preiau mandatul şi mapa care conţine informaţii despre procedura parlamentară şi regulile de aplicare a acesteia. Totodată, ei primesc o serie de acte pe care trebuie să le completeze în vederea validării şi obţin informaţii legate de cazare, transport, drepturi în exercitarea mandatului în colegiul uninominal pe care îl reprezintă, se fotografiază şi primesc legitimiaţiile.
Astăzi, la ora 12,00, va avea loc şedinţa de plen în care se va constitui comisia de validare a mandatelor. Vineri, comisia respectivă va prezenta raportul de validare, iar în urma validării, senatorii vor depune jurământul. Senatul este legal constituit după validarea a trei pătrimi din numărul senatorilor. Vor urma alegerea preşedintelui, a membrilor Biroului Permanent şi constituirea comisiilor permanente.
Până la alegerea conducerii Senatului, lucrările acestei Camere vor fi conduse de decanul de vârstă, care este Sergiu Nicolaescu, ce va fi asistat de Iulian Urban şi Iulian Bădescu (PD-L), Olguţa Vasilescu (PSD+PC) şi Attila Zoltan Csek (UDMR).
Citește pe Antena3.ro