x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miting pentru copii

Miting pentru copii

de Diana Scarlat    |    08 Aug 2009   •   00:00

Părinţii români care au pierdut custodia copiilor în urma unor procese din străinătate organizează luni o manifestaţie şi un marş de protest în Capitală. Nelly Năstase, fost topmodel în anii '90, nu s-a lăsat intimidată de justiţia austriacă sau de lipsa de interes a autorităţilor române, cerând să se facă dreptate.



Judecătorii din Austria sunt de părere că fiul de cinci ani al manechinului Nelly Năstase, micuţul MG, ar trebui să fie încredinţat tatălui austriac. Deşi fostul soţ al topmedelului, omul de afaceri Michael Mulner, recunoaşte că n-ar avea timp să crească şi să educe un copil, urmând să-l lase pe micuţ în grija părinţilor săi, chiar dacă se ştie că micuţul a fost crescut şi educat timp de cinci ani de către mamă şi de către părinţii acesteia, în România, iar pe bunicii din partea tatălui i-a văzut numai de câteva ori, tribunalul din Austria a decis în favoarea tatălui. "Consider că este discriminare. Nu m-am simţit discriminată în America pentru că sunt româncă, dar austriecii ne privesc pe toţi cu dispreţ. Eu aş putea să-mi pierd copilul din cauza rasismului lor. Copilul meu nici măcar nu vorbeşte limba germană, este obişnuit cu bunicii lui de aici, cu părinţii mei, este un copil foarte deştept şi a demonstrat, prin premiile pe care le-a câştigat, că a primit cea mai bună educaţie. Tatăl lui vrea să-l bage într-o instituţie de criză care i-ar afecta dezvoltarea normală şi întreaga viaţă, iar justiţia de acolo este de partea lui", explică Nelly Năstase. Pentru a cere ajutorul statului român, atât pentru cazul său, cât şi pentru celelalte sute de cazuri asemănătoare din România, fostul topmodel i-a adunat pe cei discriminaţi în alte ţări pentru a organiza luni un marş de protest în Capitală. Protestatarii se vor strânge pe 10 august, la ora 14.00, în faţa Ambasadei Austriei, unde vor staţiona timp de 45 de minute, apoi vor porni în marş spre Piaţa Universităţii, cu trecere prin Piaţa Unirii, pentru a ajunge în final la Judecatoria Sectorului 3 al Capitalei, acolo unde marţi, 11 august, va avea loc şedinţa pentru ordonanţa prezidenţială care i-ar putea ajuta în lupta cu justiţia din alte state.

LUPTA PENTRU DREPTATE. "Motivul protestului este aplicarea defectuoasă a legislaţiei privind custodia minorilor, nerespectarea binelui suprem al copilului, dramele copiilor şi efectele acestor decizii asupra dezvoltării lor ulterioare. Marşul îşi propune să determine opinia publică şi reprezentanţii instituţiilor statului să conştientizeze abuzurile juridice şi încălcarea flagrantă a drepturilor omului, pornind de la cazul meu în lupta cu justiţia austriacă", spune Nelly Năstase. Protestatarii au înaintat şi o petiţie Parlamentului României, prin care se cere: 1. Aplicarea rapidă şi neîntârziată a legislaţiei privind dreptul superior al copilului; 2. Asistenţa juridică competentă şi corectă pentru românii implicaţi într-o cauză civilă sau penală aflată pe teritoriul altei ţări; 3. Oprirea discriminării rasiale a românilor în tribunalele europene şi nu numai; 4. Drepturi egale de exprimare, de ascultare şi de apărare a cetăţeanului român cu ale cetăţenilor de altă naţionalitate; 5. Recunoaşterea hotărârilor juridice date de anumite instanţe de judecată din străinatate pentru cetăţenii români - să fie foarte bine analizate înainte de recunoaşterea lor pe teritoriul României, ţinându-se cont de faptul că unele hotărâri nu au luat în considerare şi probaţiune actele, dovezile, probele, martorii cetăţenilor români aflaţi în proces cu alţi cetăţeni ai ţărilor respective, din motive discriminatorii şi total părtinitoare, folosindu-se ca şi motiv de refuz originea lor română.

"PREA GRIJULIE". În cazul modelului Nelly Năstase, justiţia austriacă a decis în favoarea tatălui, invocând motivul protejării copilului de o mamă "prea grijulie". Din expertiza făcută de ei reiese că am prea multă grijă de copilul meu. Mi-au dat verductul de "overprotective mother", legându-se de nişte situaţii absurde şi neadevărate. De exemplu, eram cu MG într-un parc unde copiii de până la cinci ani nu aveau voie să se urce singuri pe maşinuţe, iar eu m-am urcat cu el şi a reieşit că am manifestat o grijă nejustificată faţă de copil. Cu mine au stat de vorbă doar 20 de minute şi nu au ţinut seama de nimic din ce am spus, iar cu fostul meu soţ şi cu părinţii lui au vorbit de nenumărate ori, ţinându-le partea", mai spune Nelly Năstase. Aceasta se teme acum pentru siguranţa fiului său, dacă acesta va ajunge la bunicii din partea tatălui, într-un sat de lângă Viena, lipsit de afecţiunea părintească şi departe de tot ce a învăţat până acum, în primii cinci ani de viaţă. Nelly mai spune că fostul său soţ a cerut custodia copilului doar din nevoia de răzbunare, nu din dragoste pentru micuţ sau pentru a-l educa mai bine. "El nu are timp să stea cu băiatul nostru, pentru că trebuie să muncească mult. Nu la binele copilului s-a gândit atunci când a început această luptă, ci la răul pe care mi-l poate face mie. Cum poate o instanţă să încredinţeze un copil de cinci ani unui om care preferă să facă rău unei femei care este şi mama copilului său, în defavoarea mamei care l-a crescut încă de la naştere?", se întreabă Nelly. Femeia spune că va face în continuare tot ce va fi posibil pentru a câştiga custodia copilului. Prima acţiune de protest organizată de fostul manechin a avut loc în parcul Grădina Icoanei, din Bucureşti, cu o săptămână şi jumătate în urmă, iar după marşul de luni aceasta va mai organiza şi alte forme de protest dacă problema nu va fi soluţionată la Judecătoria sectorului 3. La miting sunt aşteptaţi toţi cei care au fost discriminaţi de justiţia altor state.

În aşteptarea verdictului judecătorilor români

Pe Nelly Năstase o va ajuta în procesul pentru încredinţarea custodiei copilului Conf. Univ. Dr. Nasty Marian Vlădoiu, avocat şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Israel şi Prim Vicepreşedinte al Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie Bilaterale din România. "Sper că acest avocat foarte bun îmi va reda copilul, în urma procesului. Aş vrea ca toate cazurile românilor discriminaţi să se rezolve şi să nu mai existe această discriminare. Cu sprijinul acestui expert sper să am câştig de cauză în faţa justiţiei", spune Nelly Năstase. Avocatul Nasty Vlădoiu a depus deja o plângere penală împotriva fostului soţ al topmodelului, Michael Mulner, acuzându-l pe acesta de abandon familial, deoarece nu a plătit pensia alimentară pentru copil până la decizia justiţiei austriece cu privire la custodie, micuţul aflându-se în tot acest răstimp în îngrijirea mamei.

Avocatul nu o poate reprezenta pe Nelly în Austria, neavând dreptul să pledeze într-o instanţă străină, dar o va apăra în România, unde manechinul a cerut judecarea procesului de custodie prin ordonanţă preşedinţială. A aşteptat deja şase luni pentru un răspuns din partea statului român în acest caz, dar speră ca în urma şedinţei de luni, de la Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei, să primească un verdict favorabil. Decizia magistraţilor în acest caz s-a lăsat aşteptată într-un proces deja foarte lung, în care s-au dat până acum şapte termene, deşi o astfel de cerere presupune soluţionarea în procedură de urgenţă. "Statul român ar trebui să ne ajute în astfel de cazuri. Sunt foarte multe mame românce în această situaţie. Vom merge luni în marş până în faţa Judecătoriei tocmai pentru a atrage atenţia autorităţilor că ar trebui să intervină. Ştiu că este vară, că este perioadă de vacanţă, dar cazurile acestea ar trebui să se poată soluţiona. Nu înţeleg de ce se tergiversează acest proces", spune Nelly Năstase.

În tot acest răstimp, de când se luptă pentru a câştiga custodia fiului său, fostul model a strâns zeci de poveşti ale mamelor românce care şi-au pierdut copiii. Multe au renunţat iniţial la luptă, fiind descurajate de sistem şi de lipsa totată a ajutorului din partea statului român. Multora le-a fost frică să se expună într-o luptă cu justiţia din alte state, unde nu le reprezintă nimeni, totul fiind în defavoarea lor. Pentru toate acestea şi pentru a preîntâmpina alte situaţii asemănătoare în viitor, Nelly spune că va face tot ce va putea, pentru a schimba lucrurile în ţara noastră. Un răspuns favorabil din partea Judecătoriei Sectorului 3 ar putea fi un prim pas către schimbarea situaţiei celor discriminaţi.

 

×
Subiecte în articol: observator