x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moarte pentru fier vechi

Moarte pentru fier vechi

26 Oct 2004   •   00:00

La trei zile dupa accidentul de la Combinatul de la Valea Calugareasca, in care au murit doua persoane si alte doua au fost grav ranite in timp ce sustrageau fier vechi dintr-o hala dezafectata, autoritatile cauta posibile victime sub moloz.

LAURA TOMA

Click pentru a mari imaginea
AFACERE. Din 1997 de c~nd nu mai func]ioneaz`, combinatul din Valea C`lug`reasc` e raiul c`ut`torilor de fier vechi
Cand intram in satul Rachieri si intrebam de familia victimelor de la Combinatul Romfosfochim de la Valea Calugareasca, oamenii ne trimit spre drumul cimitirului si ne indeamna sa intrebam de Ionita. Cei doi morti prinsi sub daramaturi au unul 21 si celalalt 25 de ani. Sunt frati, iar unul dintre cei doi raniti le e cumnat. Tatal baietilor sta in mijlocul curtii si se intreaba de ce li se intampla tocmai lor. Astazi ar fi fost ziua unuia dintre baieti, iar "eu tre’ sa ma duc la morga sa mi-i recunosc". Rudele cred insa ca nu ambii morti sunt ai lor, pentru ca semnalmentele pe care politia le-a dat pentru cel mai mare dintre ei n-ar corespunde cu cele ale lui Cristian. "Cristian are un metru saizeci si un dinte lipsa in fata, politia spune ca al doilea mort are un metru optzeci sau un metru nouazeci." Tot spera ca baiatul o fi scapat, dar a fugit de frica si poate il vor gasi. Ei cred ca mortul are alta identitate. Cumnatul sau, ranitul Ion Sima, se pare ca l-a auzit strigand pe Cristian printre daramaturi. Cei patru copii ai lui Ion Sima se vanzolesc prin batatura pe langa rudele adunate. Georgica, unul din copii, era langa hala cand s-a surpat. "Era mai multa lume, erau si copii, si femei", spune trist pustiul care a scapat.

Click pentru a mari imaginea
VICTIME. Martorii spun ca ar mai fi persoane sub daramaturi

MARTOR. Cornel Zamfir, din satul Rachieri, ruda cu victimele, era pe platforma cand un muncitor din Mizil s-a apucat sa taie stalpul de sustinere al cladirii cu tubul de oxigen. "Eram multi si pe platforma si dedesubt. Chiar daca am strigat sa astepte sa coboare toti, el ne-a injurat si si-a vazut de treaba", spune sateanul care a reusit sa scape. Cladirea s-a daramat in trepte, si asa a avut timp sa sara. In timpul asta, muncitorul din Mizil a reusit sa fuga. Constantin Avadani, care merge la combinat dupa fier vechi de prin august, spune ca acum o luna paznicii i-au avertizat ca zona unde s-a produs accidentul e periculoasa si ca patronul o va detona, "dar au fost doar vorbe". "De ce nu i-a avertizat si zilele astea?" Barbatii povestesc ca primeau amenintari din partea patronului, daca duceau fierul vechi scos din halele combinatului la alt centru de colectare decat la al lui. Asa ca preferau sa ia mai putin pe kilogram pentru a-i lasa sa mai intre. "Uneori, cand scoteam bucati mai mari, venea chiar sefu’ si ne ajuta cu macaraua sa-l scoatem, dar ne scadea din pret, ne dadea 2.000 de lei pe kilogram", spune tatal victimelor.

Politistii sustin ca in cursul acestui an au fost descoperite mai multe grupuri de infractori. De obicei este vorba despre rromi din localitatile invecinate, care noapte de noapte fura fier vechi cu carutele. Afacerea este una profitabila, deoarece un kilogram de fier se vinde la centrele de recuperare cu 5.000 de lei, iar la un transport hotii se aleg cu cateva milioane de lei.

DEMOLARE CU EXPLOZIBIL

Click pentru a mari imaginea
ACTIUNE. Pentru detonare au fost folosite 120 de kilograme de explozibil
In ziua de 23 octombrie, in jurul orei 14:30, la SC Romfosfochim Active din comuna Valea Calugareasca, mai multe persoane de etnie rroma, care colectau fier vechi, au fost surprinse de un zid care s-a prabusit. In urma consultarii specialistilor s-a ajuns la concluzia ca structura de rezistenta a cladirilor invecinate halei prabusite a fost grav avariata. Exista pericolul ca un turn de fier din apropiere sa se prabuseasca si s-a trecut la demolarea lui cu explozibil. Prima actiune a esuat, fiind folosita o cantitate prea mica de trotil - 80 kg. O a doua incercare de detonare cu un plus de 40 kg explozibil a reusit.

GHINION

"Eram multi si pe platforma si dedesubt. Chiar daca am strigat sa astepte sa coboare toti, el ne-a injurat si si-a vazut de treaba" - Cornel Zamfir, ruda cu victimele

"SARITOR"

"Uneori, cand scoteam bucati mai mari, venea chiar sefu’ si ne ajuta cu macaraua sa-l scoatem, dar ne scadea din pret, ne dadea 2.000 de lei pe kilogram" - Ionita Tomenschi, tatal victimelor

UCIS LA FURAT

Un tanar care incerca sa fure materiale de constructii dintr-o cladire dezafectata aflata in orasul hunedorean Calan a murit strivit de plafonul prabusit peste el, duminica seara, informeaza Mediafax. Potrivit politistilor, victima se numeste Cristisor Costica si avea 18 ani. Baiatul incerca sa dezmembreze niste boltari dintr-o cladire apartinand Intreprinderii de Constructii Siderurgice (ICS) Calan. La un moment dat, plafonul imobilului a cazut peste el, strivindu-l pe tanar sub greutatea lui. "Tanarul a decedat dupa ce plafonul cladirii dezafectate a cazut peste el. Nu exista suspiciuni ca ar fi fost omorat", a afirmat purtatorul de cuvant al IPJ Hunedoara. Potrivit Politiei, zona din orasul Calan in care a avut loc incidentul este des frecventata de persoane care valorifica materialele de constructii furate de la societatea ICS Calan.
×
Subiecte în articol: observator vechi fier