x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moda telefoanelor - Premierul, "controlat" de CSM

Moda telefoanelor - Premierul, "controlat" de CSM

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    03 Noi 2005   •   00:00
Moda telefoanelor - Premierul, "controlat" de CSM

© Premierul a intrat in vizorul Consiliului Superior al Magistraturii© Procurorul general Ilie Botos, la fel © El a promis ca va da toate detaliile convorbirii telefonice "la nivel inalt", pe care o considera anormala© Dan Lupascu nu exclude audierea lui Tariceanu la CSM

Scandalul iscat de telefonul dat la Parchet de premierul Tariceanu, in cazul Dinu Patriciu, a ajuns pe tapetul Consiliului Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii a inceput sa verifice circumstantele si continutul convorbirii telefonice purtate de premierul Calin Popescu Tariceanu cu procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, pe marginea dosarului omului de afaceri Dinu Patriciu. "Am solicitat Inspectiei Judiciare sa vada exact despre ce este vorba, in ce a constat continutul acelei convorbiri si daca este cumva cazul unei atingeri aduse independentei Justitiei. Daca se va constata ca e vorba despre o imixtiune, vom lua o atitudine publica", a declarat ieri presedintele CSM, Dan Lupascu.

AUDIERI. Procurorul general Ilie Botos va fi audiat de inspectia Consiliului. El considera telefonul primit drept anormal si a promis ca va da colegilor magistrati toate detaliile convorbirii telefonice "la nivel inalt". Seful Consiliului nu exclude posibilitatea ca premierul Tariceanu sa fie nevoit sa dea explicatii in fata CSM. "Exista curajul de a-l audia pe premier. E vorba despre egalitatea in fata legii. Nu cred ca un demnitar ar trebui sa aiba alt statut. Nu trebuie sa ne fie frica sa aplicam legea!" a spus Dan Lupascu.

ECHILIBRU. Oficialul a subliniat ca ne putem dispensa de aceste telefoane si a lasat sa se inteleaga ca cei care recurg la astfel de metode nu prea cunosc legea. Indirect, Dan Lupascu i-a transmis premierului ca el nu avea competenta de a se interesa de un dosar anume. Seful CSM s-a aratat, de principiu, indignat de incercarile politicului de a-si pune piciorul in grumazul Justitiei. "Justitia nu este subordonata nimanui si nu trebuie sa dea socoteala nimanui in afara autoritatii judecatoresti", a spus Lupascu. Reprezentantii magistratilor cer cu totii sa se respecte echilibrul constitutional intre cele trei puteri ale statului. "Echilibrul nu inseamna o putere, Executivul, pe doua picioare, si alta care sta intr-un picior - Justitia".

INTARZIATA. Fiind o problema sensibila, Consiliul ar fi trebuit informat de catre procurorul general ne-a spus Dan Lupascu. "Nu am considerat necesar sa informez pentru ca nu am furnizat vreo informatie si nu am influentat in vreun fel ancheta", a explicat Ilie Botos. Nu numai CSM este suparat pentru gestul telefonului, ci si subordonata lui Tariceanu, Monica Macovei. "Acel telefon nu trebuia dat!", a spus ministrul marti seara. Ieri insa ea nu a vrut sa dea nici o replica afirmatiilor premierului privind demisia pe care Monica Macovei si-ar fi dat-o daca ar fi considerat ca este vorba despre o imixtiune.

INFORMARE
"L-am sunat pe procurorul general sa ma informez. Nu a fost o interventie in favoarea lui Dinu Patriciu" - Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru

FARA OBLIGATII
"Nu mi se pare normal sa fiu sunat. Noi nu avem nici un fel de obligatii fata de nici o alta institutie, singurele raporturi fiind cele cu instantele de judecata" - Ilie Botos, procuror general

APEL: "FARA TELEFOANE"
Presedintele CSM, Dan Lupascu (foto), a declarat ieri ca Justitia nu are nevoie de telefoane si indemnuri pentru a-si face treaba corect. Mai mult, el a facut aseara un apel preventiv catre politicieni si magistrati sa inceteze cu telefoanele. "Justitia nu trebuie sa fie in bataia vantului politicii. Guvernele vin si pleaca, dar cei care fac parte din Justitie trebuie sa continue lucrurile bune. Magistratii reclama ca fiind cea mai mare presiunea cea creata de Executiv, in special. Trebuie sa inceteze aceasta presiune. Mi se par la fel de grave, de reprobabile si atitudinile de servilism politic ale unor colegi, in cautarea unui traseu profesional, care au ei initiativa de a cauta protectie intr-un mediu sau altul. Aceste practici trebuie sa inceteze", ne-a spus Lupascu. Presedintele CSM si-a aratat dezacordul si fata de indemnuri de genul "Aplicati legea, respectati legea!" date magistratilor in ultimul timp din sfere politice. "Astfel de indemnuri pot fi date daca ai autoritatea pentru asta. Oricum, cred ca putem functiona si fara asa ceva. Impresia ca Justitia este copilul orfan al societatii romanesti nu poate duce la ignorarea articolului 1 din Constitutie, care prevede echilibrul si separarea puterilor in stat", a incheiat Dan Lupascu.

UN APEL "ANORMAL"
Imediat dupa ce a iesit de la sedinta CSM, procurorul general Ilie Botos (foto) a aratat ca "este normal si firesc" ca sa se faca verificari si a promis ca va da, in fata Consiliului, toate detaliile convorbirii telefonice cu premierul pe marginea cazului Dinu Patriciu. El a calificat drept anormal telefonul dat de premier in chiar ziua retinerii omului de afaceri Dinu Patriciu. "Nu mi se pare normal sa fiu sunat. Noi nu avem nici un fel de obligatii fata de nici o alta institutie, singurele raporturi fiind cele cu instantele de judecata", ne-a spus Ilie Botos. El a refuzat sa dezvaluie daca, dincolo de cuvintele premierului privind "legatura institutionala", a simtit sau nu si un alt interes in cauza: "Nu fac nici un comentariu pentru ca este o cauza in curs de derulare si orice atitudine, orice comentariu al meu ar putea sa influenteze in sens negativ investigatia". Procurorul general a precizat ca nu i-a spus premierului nimic despre fondul dosarului Patriciu: "Nu am dat nici un raspuns. Nici nu puteam da, pentru ca nici eu, la randul meu, nu pot solicita date si informatii legate de o cauza concreta". Motiv pentru care el nu a considerat necesar sa-i spuna ministrului Justitiei despre telefonul primit. "Nu am discutat cu premierul despre alte cazuri, iar singurul «ajutor» cerut a fost legat de specialistii ANAF."

RASPUNSUL
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca este "foarte bine" ca toate persoanele care l-au sunat pe procurorul general Ilie Botos sa fie anchetate. El a recunoscut zilele trecute ca a dat telefonul cu pricina. "L-am sunat pe procurorul general sa ma informez. Nu a fost o interventie in favoarea lui Dinu Patriciu", a spus Tariceanu. De asemenea, premierul a raspuns si criticii venite din partea ministrului Justitiei, Monica Macovei: "Daca ar fi constatat o ingerinta a politicului in Justitie, ministrul de resort ar fi demisionat".

OFENSIVA
Liberalii au facut ieri zid in jurul premierului. Senatorul Puiu Hasotti apreciaza ca, daca procurorul general era cu adevarat deranjat de telefonul premierului, trebuia sa isi fi dat pe loc demisia si sa spuna public ca nu este lasat sa-si faca treaba. El se intreaba si "de unde stia Elena Udrea de convorbirea dintre primul-ministru si procurorul general si de ce a facut-o publica abia acum. La randul sau senatorul Radu Stroe, a cerut SRI sa precizeze daca au fost ascultate telefoanele premierului si al lui Botos.
×