Şeful DNA, procurorul Daniel Morar, a susţinut ieri intr-un interviu acordat Radio Romănia Actualităţi că problema caltaboşilor din dosarul de corupţie care-i vizează pe actualul şi pe fostul ministru al Agriculturii - Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan - este doar o invenţie a presei.
In contextul "avalanşei" de foşti sau actuali miniştri care au dat cu subsemnatul in faţa procurorilor anticorupţie, dar şi pe fondul interceptărilor telefonice suspectate că ar fi făcute la limita legalităţii, şeful DNA, Daniel Morar, a respins acuzaţiile potrivit cărora instituţia pe care o conduce execută comenzi politice. Magistratul susţine că subordonaţii săi lucrează in limitele prevederilor legale. "Este o luptă politică in această ţară, dar noi nu facem parte din ea (...) incercăm să ne menţinem pe linia dată de legile noastre de funcţionare", a spus Morar.
El a continuat să ia apărarea şi şefului secţiei a II-a din departamentul pe care il conduce, controversatul procuror Doru Ţuluş. "Domnul Ţuluş are tot sprijinul, pentru că este un procuror corect, este un bun profesionist şi este determinat. In faţa CSM, săptămăna viitoare, sau cănd va fi, trebuie să se apere singur pentru că este cererea lui de revocare, dar suportul meu il are", a spus procurorul-şef anticorupţie.
INTERCEPTÃ...RI POTRIVIT LEGII. Susţinăndu-şi cauza pe toate fronturile, magistratul a negat şi numeroasele scenarii privind interceptările telefonice ilegale. "In faza premergătoare urmăririi penale, in actele premergătoare este posibil, conform procedurii, să se asculte telefoanele. Este legea pe care nu noi am făcut-o, ci Parlamentul. In toate cazurile, ordinul de a se asculta, autorizaţia de interceptare, o dă judecătorul, de la diverse niveluri, incepănd de la Judecătorie pănă la Inalta Curte. Procurorul este cel care cere", a explicat procedura şeful DNA. Doar situaţiile de urgenţă acordă procurorului dreptul să dea o autorizaţie de interceptare pe 48 de ore, cu obligativitatea ca in acest interval de timp judecătorul să i-o confirme. "Dacă noi vrem să ascultăm un telefon şi după depăşirea celor 48 de ore, solicităm judecătorului. Judecătorul este stăpănul absolut al acestei instituţii din Codul de Procedură Penală", a spus Daniel Morar. Mai mult, toţi cei "ascultaţi" sunt informaţi ulterior că au fost interceptaţi şi dacă ancheta se finalizează cu o trimitere in judecată, şi in cazul neinceperii sau scoaterii de sub urmărire penală. In ultimul an şi jumătate au fost emise circa 400 de autorizaţii de interceptare, a estimat magistratul.
DEZMINŢIRE. Cel mai recent dosar legat de interceptarea unor discuţii este cel al fostului şi al actualului ministru al Agriculturii, respectiv Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş. Fragmente din convorbirile purtate, cu referiri la bani, ţuică şi produse alimentare au făcut deliciul presei. S-a spus că actualul membru al Guvernului ar fi primit o şpagă de 15.000 de euro, dar şi ţuică şi caltaboşi pentru a aranja o licitaţie. Mituitorul - omul de afaceri Gheorghe Ciorbă - l-ar fi folosit ca intermediar pe Mureşan. "Asta cu caltaboşii vă spun cu siguranţă că a inventat presa. Nu reiese de nicăieri din dosar că ar fi vorba de caltaboşi. In comunicatul nostru am spus produse in valoare de... şi 15.000 de euro", a afirmat pentru RRA şeful procurorilor anticorupţie.