x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MUREŞ / Pichet la Prefectură

MUREŞ / Pichet la Prefectură

de Nicoleta Craciun    |    03 Iul 2008   •   00:00

13:00 • Peste 50 de sindicalişti din învăţămînt, sănătate, industria petrochimică, dar şi din teatru, au pichetat în această dimineaţă, timp de o oră, Prefectura Mureş, solicitînd creşterea salariului minim pe economie la 540 lei.

Peste 50 de sindicalişti din învăţămînt, sănătate, industria petrochimică, dar şi din teatru, au pichetat în această dimineaţă, timp de o oră, Prefectura Mureş, solicitînd creşterea salariului minim pe economie la 540 lei.


CERERI. Sindicaliştii au purtat pancarte pe care scria „Vrem să muncim, nu să fim asistaţi social“ şi „Nu preţurilor impuse la materii prime şi energie“. Preşedintele Federaţiei Sindicatului „Spiru Haret“ Mureş, Ioan Săcărea, s-a arătat nemulţumit de faptul că premierul Călin Popescu-Tăriceanu refuză să discute despre majorarea salariului minim pe economie, în timp ce alţi lideri sindicali au ţinut să avertizeze că, dacă poziţia Guvernului va fi inflexibilă, lupta lor se va radicaliza. „Guvernul a spus că va fi o majorare a salariului minim pe economie, dacă vor exista cresterea economică, de productivitate a muncii şi o anumită rată a inflaţiei. Primele două criterii, care ţineau de oameni, de angajaţi, sunt îndeplinite. Cît priveşte rata inflaţiei, guvernanţii n-au ştiut să o ţină sub control“, a declarat Maria Dăndărău, secretarul general al CNSLR Frăţia Mureş. Revendicările sindicaliştilor au fost prezentate subprefectului Zamfira Pora, care a promis că le va transmite Guvernului.
Sindicaliştii spun că, vineri, vor avea o nouă acţiune de pichetare a Prefecturii, iar începînd de luni vor stabili un calendar al noilor acţiuni sindicale, dacă situaţia o va impune. Majorarea salariului minim de la 500 la 540 lei a fost acceptată de Guvern de la 1 iulie doar în anumite condiţii, iar această majorare nu este oportună în acest moment ca urmare a menţinerii unei presiuni inflaţioniste, a declarat miercuri prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, la finalul şedinţei Executivului. „Vreau să readuc aminte liderilor de sindicat că potrivit HG 1517 din 12 decembrie 2007, după ce am încheiat negocierile cu sindicatele, am convenit împreună să facem o creştere a salariului minim la 500 lei şi, de la 1 iulie, la 540 lei în anumite condiţii, legate de realizarea parametrilor de creştere economică, cu alte cuvinte creşterea PIB, creşterea producţiei muncii şi menţinerea inflaţiei în limitele stabilite de BNR. Deci, creşterea de la 500 la 540 nu a fost o creştere acordată în orice condiţii, ci a fost condiţionată de realizarea acestor trei parametri despre care am discutat“, a explicat Tăriceanu.

           

×
Subiecte în articol: observator