Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, scrie pe blogul său că impozitarea suplimentară a persoanelor care deţin mai multe imobile în proprietate este deja reglementată prin Codul Fiscal, ajungând la 100% şi apreciază drept "grav" faptul că Emil Boc nu ştie ce legi a votat şi a aplicat.
Năstase redă declaraţia premierului Emil Boc pe această temă de la începutul şedinţei Guvernului de miercuri şi articolul din Codul Fiscal care prevede impozitarea suplimentară a persoanelor."Ca Emil Boc, doctor în drept constituţional, nu ştie care este situaţia reală din ţara în care întâmplător e prim-ministru e evident, dar că nu mai ştie ce legi a votat şi apoi a aplicat în calitate de primar e grav. Cum ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu - proprietar a nu mai puţin de 5 imobile - nu i-a atras atenţia că greşeşte, dovedeşte că ori îl induce voit în eroare pe Emil Boc, ori are atâţia bani încât nu mai ştie cât plăteşte impozit sau se înscrie în grupa evazioniştilor fiscali", mai scrie Adrian Năstase.
Guvernul va impozita suplimentar persoanele care deţin mai multe imobile în proprietate, cu un impozit în plus pentru a doua proprietate, iar cotele de impunere vor creşte pentru fiecare alt imobil, a anunţat premierul Emil Boc, în şedinţa de miercuri a Guvernului.
El i-a cerut ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, să introducă deja această impozitare suplimentară într-un proiect de lege.
"Domnule ministru Vlădescu, în proiectul de lege pe care îl vom pregăti, începând cu a doua proprietate vom solicta o impozitare suplimentară. Prima proprietate se impozitează normal pentru toţi la fel, începând cu a doua proprietate se impozitează suplimentar faţă de ceea ce avem în momentul de faţă, pentru a putea să aducem un plus de venituri la bugetul de stat şi a da un efort de solidaritate şi din partea acelora care au în România mai multe proprietăţi. Şi ei să contribuie în România la acest efort de austeritate pe care îl facem în momentul de faţă prin impozitarea supliementară începând cu a doua proprietate, continuând cu a treia, a patra sau câte alte proprietăţi, printr-o impozitare suplimentară a acestora", a spus Boc.
În prezent, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
Nu intră sub incidenţa acestui impozit suplimentar persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.