x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator NATO îndeamnă Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia

NATO îndeamnă Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia

de Redacția Jurnalul    |    27 Mai 2023   •   20:20
NATO îndeamnă Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia

Alianţa Nord-Atlantică a îndemnat, sâmbătă, Kosovo să detensioneze relaţiile cu Serbia, după ce autorităţile kosovare au instalat cu forţa primari de etnie albaneză în instituţii din zone cu populaţie majoritar de etnie sârbă, informează agenţia Reuters.

Ca reacţie la violenţele produse vineri în contextul protestelor etnicilor sârbi, preşedintele sârb, Aleksandr Vucici, a activat cel mai înalt nivel de alertă combatantă şi a cerut mutarea forţelor militare în apropierea frontierei dintre Serbia şi Kosovo.

"Îndemnăm instituţiile din Kosovo să acţioneze imediat pentru reducerea tensiunilor şi le cerem tuturor părţilor să rezolve criza prin dialog", a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO. Oficialul NATO a precizat că Misiunea KFOR monitorizează atent situaţia.

Autorităţile kosovare au consolidat măsurile de securitate la instituţiile din nordul Kosovo, în zone cu populaţie majoritar de etnie sârbă.

Premierul Kosovar, Albin Kurti, a justificat acţiunile de instalare a primarilor. "Este dreptul celor aleşi în instituţii democratice să îşi asume conducerea fără ameninţări sau intimidări. Este şi dreptul cetăţenilor să beneficieze de serviciile celor aleşi", a afirmat Albin Kurti.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a criticat vineri acţiunile Guvernului de la Priştina. "Au escaladat fără motiv tensiunile, au subminat eforturile noastre de normalizare a relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia şi vor fi consecinţe pentru relaţiile noastre bilaterale cu Kosovo", a subliniat Blinken.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: nato kosovo serbia