Ministerul polonez al Mediului a completat lista zonelor Natura 2000, 52 de zone noi de protecţie specială a păsărilor urmănd să se regăsească pe lista Reţelei Ecologice Europene, informează agenţia PAP.
Ministerul polonez al Mediului a completat lista zonelor Natura 2000, 52 de zone noi de protecţie specială a păsărilor urmănd să se regăsească pe lista Reţelei Ecologice Europene, informează agenţia PAP. Natura 2000 cuprinde in total 124 de zone de protecţie specială a păsărilor, respectiv 14,03% din suprafaţa continentală a ţării. Mărimea zonelor este diferită, de la 166 km (Skoki) la 180.000 ha (pădurile Puszczy de pe răul Drawa). La sfărşitul lunii iunie, Comisia Europeană a anunţat că Polonia va ajunge in faţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg din cauza desemnării unui număr mult prea mic de zone protejate Natura 2000. Ţările membre UE au obligaţia de a desemna zonele in baza aşa-numitei directive a păsărilor din 1979.
VERIFICĂRI. CE verifică dacă ţările membre işi indeplinesc această obligaţie, comparănd zonele desemnate cu lista elaborată de ornitologii din organizaţiile neguvernamentale. Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, a amintit in iunie că ţările membre trebuie să-şi completeze de urgenţă reţelele zonelor de protecţie specială a păsărilor. Polonia a primit un avertisment de la CE in această problemă in iulie 2006. In ordonanţa din iulie 2004, ministerul a inclus 72 de zone de protecţie specială a păsărilor, care ocupau 7,8% din suprafaţa ţării. Pentru elaborarea listei zonelor protejate a fost nevoie de un inventar cuprinzănd 6 specii de păsări: barza neagră, codalbul, cocorul, acvila ţipătoare mică, buha şi cocoşul de mesteacăn. Observaţiile au fost efectuate de pădurari, cercetători, membri ai organizaţiilor ecologice, in total 16.000 de persoane. Ministerul Mediului a apreciat costurile implementării in Polonia a reţelei Natura 2000 in perioada 2007-2013 la aproape 3,5 miliarde de zloţi (93 milioane euro). Surse de finanţare: Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Fondul European pentru Pescuit şi Fondul Life+. O sursă de susţinere vor fi şi banii de la Fondul Naţional pentru Protecţia Mediului şi de la Fundaţia EkoFundusz.