x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Administraţia Porturilor Dunării a cumpărat două nave care pot interveni în cazurile de poluare fluvială

Administraţia Porturilor Dunării a cumpărat două nave care pot interveni în cazurile de poluare fluvială

04 Apr 2013   •   16:24
Administraţia Porturilor Dunării a cumpărat două nave care pot interveni în cazurile de poluare fluvială
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi a recepţionat două nave multifuncţionale autopropulsate pentru depoluare, finanţate în cadrul proiectului CODENAV-Sistem de colectare a deşeurilor generate de nave în porturile de pe Dunărea Maritimă, a anunţat directorul regiei, Liviu Ciubrei, informează agerpres.ro.

Potrivit acestuia, prima dintre nave, denumită Eco Dunărea 1, a fost recepţionată miercuri şi este destinată portului Tulcea, iar cea de-a doua, Eco Dunărea 2, a fost recepţionată joi şi este destinată portului Galaţi. Cele două nave au costat peste 8,56 milioane de lei.

"Prin achiziţionarea acestor nave avem capacitatea de a interveni în orice moment la eventuale accidente de poluare pe Dunărea Maritimă de la Sulina şi până la Cernavodă. Navele sunt dotate cu echipamente de ultimă oră, pentru că nu ne-am permis ca tocmai într-o perioadă de criză să achiziţionăm nave şi echipamente neperformante. Toate contractele au fost încheiate în urma unor proceduri transparente de achiziţii conform legii. APDM Galaţi are capacitatea fizică să intervină oricând în cazul poluărilor accidentale", a declarat Ciubrei.

Directorul APDM Galaţi a precizat că proiectul CODENAV este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial "Transport", Axa prioritară 3 "Modernizarea sectorului de transport în scopul îmbunătăţirii protecţiei mediului, a sănătăţii umane şi a siguranţei pasagerilor". Valoarea totală a proiectului este 39,33 milioane de lei, dintre care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 27,97 milioane de lei, contribuţia României prin bugetul de stat de 11,36 milioane de lei, iar perioada de implementare este până pe 31 decembrie 2014.

În cadrul proiectului au mai fost achiziţionate două nave bază pentru recepţia şi tratarea deşeurilor generate de nave şi intervenţie în caz de poluare majoră cu produse de hidrocarbură, în porturile Galaţi şi Tulcea, în valoare totală de peste 21 de milioane de lei, dar şi 25 de containere, dintre care opt la Galaţi, nouă la Tulcea, opt la Brăila, pentru toate tipurile de deşeuri inclusiv cele periculoase, pentru cele trei puncte terestre de colectare a deşeurilor solide generate de nave, în valoare totală de aproximativ 230.000 de lei.

Tot în cadrul proiectului, se va moderniza prin remotorizare nava Depol 6 specializată pentru depoluarea bazinelor portului Brăila şi pentru preluarea apelor de santină, acţiune care va costa peste 2,8 milioane de lei.

Mai urmează să fie achiziţionată o navă autopropulsată pentru asistenţa operaţiunilor de transvazare a produselor petroliere şi colectarea deşeurilor menajere de la nave în portul Galaţi, în valoare de peste 5,5 milioane de lei. De asemenea, se vor achiziţiona trei macarale telescopice acţionate hidraulic pentru colectarea deşeurilor mari plutitoare şi transferul containerelor cu diferite deşeuri-două dintre ele montate pe navele multifuncţionale de depoluare şi una pe nava Depol 6.

×