x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nica: Nu vor fi daţi afară oameni de la DGIPI

Nica: Nu vor fi daţi afară oameni de la DGIPI

03 Apr 2009   •   00:00

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat, astăzi, la manifestările prilejuite de Ziua Jandarmeriei Române, că nu vor fi daţi afară oameni de la DGIPI, ci, dimpotrivă, că va fi nevoie să se facă angajări, fiind vacante câteva sute de posturi, informează Mediafax.

Întrebat în legătură cu situaţia de la DGIPI, Dan Nica a răspuns că în cazul acestei instituţii este vorba de un "proces de transformare început de 20 de zile", că "totul trebuie făcut cu grijă", pentru ca această structură să fie una europeană.
Totodată, întrebat dacă vor fi oameni daţi afară de la DGIPI, ministrul a răspuns negativ, adăugând că, dimpotrivă, va mai fi nevoie de oameni. În prezent, la DGIPI sunt peste 2.000 de angajaţi, fiind totodată, câteva sute de posturi vacante.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat, marţi, după audierea în Comisia de apărare din Cameră, că DGIPI va fi o structură europeană, eficientă, care va fi spijinită să îşi facă treaba, în condiţiile în care 90% dintre infractorii din România sunt prinşi de DGIPI.

Întrebat dacă DGIPI va fi desfiinţată, Nica a precizat: "Nu. Ceea ce trebuie să ştiţi este că DGIPI va fi o structură europeană. Vor fi structuri eficiente cu personalul. De data asta vom merge mai mult către oameni şi către pregătirea acestora, să-i sprijinim să-şi facă treaba. Aşa cum ştiţi, 90% dintre infractori sunt prinşi de DGIPI. Cu cât această instituţie are un profil şi mai european, şi mai eficient, cu atât vom fi mai mulţumiţi".

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, luni, cu conducerile MAI şi DGIPI, o posibilă temă de discuţie fiind reformarea DGIPI, instituţie considerată de şeful statului "nereformată, îmbâcsită". Băsescu nu consideră necesară desfiinţarea DGIPI, ci doar "curăţarea" acesteia.

"Doi şi un sfert e o instituţie nereformată, îmbâcsită, care trebuie curăţată, dar nu desfiinţată, fiindcă este nevoie ca personalul din Ministerul de Interne să fie supravegheat şi să-şi facă treaba, şi nu jocuri politice şi trafic de influenţă. Asta e menirea ei", a afirmat Băsescu, sâmbătă, la Buşteni.

Surse ministeriale declarau, în urmă cu aproape două săptămâni, că ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, vrea să desfiinţeze Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi să restructureze "din temelii" Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Fostul şef al DGIPI, Cornel Şerban, este acuzat de DNA de favorizare a infractorului şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine de foloase.

El este cercetat în libertate într-un dosar în care mai sunt acuzaţi şeful Diviziei de Operaţiuni din DGA, Petre Pitcovici, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator DGIPI