x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nicuşor Dan: Problema speculatorilor imobiliari care au cumpărat spaţii verzi ar trebui reglementată de autorităţi

Nicuşor Dan: Problema speculatorilor imobiliari care au cumpărat spaţii verzi ar trebui reglementată de autorităţi

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2024   •   22:30
Nicuşor Dan: Problema speculatorilor imobiliari care au cumpărat spaţii verzi ar trebui reglementată de autorităţi

Problema speculatorilor imobiliari care au cumpărat spaţii verzi ar trebui reglementată de autorităţi, deoarece aceştia fac presiuni să construiască pe acestea sau să fie expropriaţi la un preţ pe care Municipalitatea nu şi-l permite, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

"Trebuie să nu mai pierdem ce avem (...), cele şase planuri urbanistice zonale de sector, cinci dintre ele au fost aprobate în perioada 2018-2020, priveau dispariţia a 600 de hectare de spaţiu verde. Pe unele dintre ele, puţine, le-am pierdut, pentru că s-au dat deja autorizaţii pe ele şi nu le-a contestat nimeni în baza acestor PUZ-uri de sector. (...) Să ne uităm cu atenţie la reglementarea naţională, pentru că sunt mulţi speculatori care au cumpărat spaţii verzi, în special în perioada 2000-2010, şi care pun presiune să construiască pe ele sau să fie expropriaţi la un preţ de construibil, ceea ce noi nu ne permitem, deci, sunt nişte mecanisme legislative de care o să vorbim, cum am spus, în perioada următoare, cu preşedinţii partidelor, care sunt şi candidaţi la Preşedinţie, pentru ca, fie în Codul Urbanismului, fie în legile spaţiilor verzi, să reglementăm această chestiune", a spus Nicuşor Dan, miercuri, la Summitul capitalelor europene pentru arhitectură, urbanism şi administraţie.

El a punctat că Municipalitatea şi primăriile de sector vor cumpăra spaţii verzi, dacă va fi ieftin.

Edilul general al Bucureştiului a atras atenţia că planurile de noi parcuri în Bucureşti depind de Planul Urbanistic General şi că sunt nişte oportunităţi, de exemplu, Serele din Militari.

"Sunt 60 de hectare care, în momentul de faţă, sunt la Administraţia Domeniilor Statului şi este o discuţie dacă trebuie să fie împroprietăriţi oameni care au terenuri în altă parte sau trebuie să fie dat la Municipalitate, ca să organizeze un parc. Evident că eu sunt pentru a doua variantă", a afirmat Nicuşor Dan.

Totodată, el a menţionat un teren din spatele Stadionului Ghencea de circa 120 de hectare.

"În Planul Urbanistic General o parte din el este prevăzut ca spaţiu verde, pădure urbană (..,) ar fi util pentru Bucureşti să avem acolo o pădure urbană, numai că el aparţine, în momentul ăsta, Ministerului Apărării şi trebuie vorbit cu ei", a punctat edilul general al Capitalei.

În opinia sa, este de interes şi terenul numit Esplanada, de lângă Biblioteca Naţională, cu o suprafaţă de 10 hectare, având în vedere că Bucureştiului îi lipseşte un mare spaţiu de întâlnire central, iar Piaţa Universităţii este foarte mică pentru Capitală.

"Mi-aş dorit foarte tare ca acolo să avem un parc şi nu un spaţiu cu folosinţă foarte, foarte specializată, Cartierul Justiţiei, care nu aduce niciun beneficiu oraşului şi care poate să fie construit în altă parte, deci, toate lucrurile astea ţin (...) de Planul Urbanistic General şi (...) de colaborarea pe care o să o avem în mandatul ăsta cu noul Guvern", a adăugat Nicuşor Dan.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nicusor dan imobiliari autoritati