x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O lume fără fum de ţigară. O vizită la Centrul de Cercetare și Dezvoltare Philip Morris International

O lume fără fum de ţigară. O vizită la Centrul de Cercetare și Dezvoltare Philip Morris International

27 Apr 2019   •   19:58
O lume fără fum de ţigară. O vizită la Centrul de Cercetare și Dezvoltare Philip Morris International

În forma în care încă le mai ştim acum, țigările din hârtie albă umplute cu tutun mărunțit au apărut în 1900. Adresate unui public majoritar masculin, care atunci consuma țigări rulate manual, fuma pipă sau prefera să mestece, direct, tutunul, nu s-au bucurat de un succes prea mare. În 1950, însă, lucrurile se schimbaseră, deja, în mod dramatic. Țigările nu doar că erau acceptate de societate, dar erau promovate de vedete precum James Dean, Marilyn Monroe sau Marlene Dietrich. Erau simbolul noii generații cool și puțini se gândeau atunci la efectele fumatului asupra sănătății.

 Astăzi, cele mai noi modele de țigări par inspirate din filmele science fiction. Sunt metalice, de diferite culori, se încarcă și nu scot fum, ci abur.

 

Pentru că încălzesc tutunul, în loc să îl ardă, sunt şi o opţiune mai puţin nocivă decât ţigările clasice, atât pentru fumătorul activ cât și pentru cel pasiv, potrivit Phillip Morris. Producătorul a investit  4 miliarde de dolari pentru a dezvolta cel mai de succes produs al său: IQOS. 

"Compușii toxici din fumul de țigară cauzează bolile asociate fumatului, iar acești compuși rezultă din faptul că ardem tutunul. IQOS încălzește tutunul. Încălzind tutunul în loc să îl ardem, putem să reducem nivelul acestor compuși toxici cu 90 la sută, în medie, demonstrează studiile făcute. Nicotină și acetaldehida se elimină și prin vaporii produși de IQOS, dar nivelul este mult sub cel considerat periculos de autoritățile în domeniu ", explică  Serge Maeder, cercetător Phillip Morris.

 

Un experiment în laboratorul Phillip Morris din Neuchatel ne-a arătat ce efect are asupra plămânilor fumul emanat de o țigară în comparație cu aburul emanat de IQOS. Discheta pe care s-a îmbibat fumul ţigării clasice a luat o culoare gri, iar mirosul a fost mult mai puternic decât în cazul dischetei care s-a îmbibat cu vaporii emanaţi de IQOS. Studiile PhilIip Morris arată însă că diferenţa este mai semnificativă decât atât. Fumul emanat de tutunul ars conţine peste 6.000 de compuşi toxici. Majoritatea acestor chimicale  toxice lipsesc însă, din aburul țigărilor electronice.

"Cu cât ești mai expus la acești compuși toxici, cu atât riscul de a dezvolta o boală asociată fumatului este mai mare. Principiul după care ne ghidăm este că reducând expunerea și riscurile sunt mai mici. Studiile clinice arată că în 5 zile, oamenii care folosesc IQOS reduc expunerea la compuși toxici cam în proporție de 95%. A fost demonstrat și faptul că riscurile se reduc cam în același ritm în care se reduc pentru cei care renunță la fumat", precizează Serge Maeder, cercetător Phillip Morris.Preocuparea producătorilor de țigări pentru sănătatea consumatorilor vine în contextul unei realități tragice. Fumatul provoacă unul din cinci decese, potrivit CDC, și 90 la sută din cancerele pulmonare. Astfel, potrivit Phillip Morris, IQOS sunt produse alternative mai puţin toxice adresate actualilor fumători. Ele încălzesc tutunul până ce acesta poate elimina nicotină, dar nu până în punctul în care se produce combustia, procesul prin care se eliberează compuși toxici.

 

"În lume există 1 miliard de fumători. Previziunile OMS sunt că vor rămâne la fel de mulți și în viitorul apropiat. Țigările care încălzesc tutunul în loc să îl ardă sunt alternative mai bune pentru fumători, o arată studiile științifice. Scopul nostru este să le oferim acestor fumători alternative mai bune", subliniază Serge Maeder, cercetător Phillip Morris.

 

Centrul de cercetare Phillip Morris se află în Neuchatel. Situată pe malul lacului cu acelaşi nume, impozanta clădire din sticlă este organizată în 3 module denumite dupa elementele naturii: apă, aer şi pământ.  Lipseşte doar... focul. Pentru că aici, unii dintre cei mai bine pregătiţi cercetători din lume muncesc aici contra-cronometru  pentru a construi o lume fără fum de țigară.

 

Acest articol a fost realizat ca urmare a vizitei la centrul de cercetare și dezvoltare The Cube, al Philip Morris International.

×