x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O nouă Lege a Asistenţei sociale împotriva fraudei

O nouă Lege a Asistenţei sociale împotriva fraudei

de Diana Scarlat    |    04 Apr 2011   •   21:16

În timp ce asistenţii sociali pleacă din sistem, din cauza salariilor foarte mici, de multe ori sub 600 de lei pe lună, sute de mii de oameni primesc ajutoare sociale la care nu ar avea dreptul.

Pentru a se evita pe viitor această situaţie, Legea Asistenţei sociale a fost schimbată, iar reprezentanţii Ministerului Muncii au dezbătut cu reprezentanţii ONG-urilor noul proiect de act normativ. "Prin această lege încurajăm munca şi încercăm să facem astfel încât beneficiile să fie date către cei care au nevoie. Vor fi mult mai atent verificate şi ne-am gândit să grupăm aceste beneficii. În acest moment sunt 202 prestaţii date nu numai de către Ministerul Muncii, ci şi de Ministerul Educaţiei şi de  Ministerul de Interne. Ne dorim să le comprimăm şi să fie cât mai puţine”, a declarat Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, precizând că s-a constatat că 25% dintre cei care beneficiau de ajutoare de stat nu ar fi trebuit să le primească.

"În unele cazuri dosarele nu erau complete, unii au proprietăţi sau beneficiază de diverse sume de bani din chiria unor spaţii. Fiind mai restrictivi şi modificând legea, am reuşit să dăm mai puţine ajutoare”, a mai spus secretarul de stat. Verificările au fost începute anul trecut, dar nu s-au finalizart. Până în prezent nu s-a stabilit o limită maximă a ajutoarelor de la stat, MMFPS doreşte ca această limită să fie corelată cu salariul minim pe economie, astfel încât un asistat social să nu aibă un venit mai mare decât un muncitor.

Noul proiect de act normativ prevede un Venit minim de inserţie care ca include toate ajutoarele pe care statul le dădea până în prezent. Prestaţiile sociale se vor plăti printr-un formular unic, iar reprezentanţii MMFPS speră ca astfel să nu mai fie fraudat sistemul. Cei care au primit până în prezent ajutoare sociale la care nu aveu dreptul vor fi obligaţi să restituie banii statului, însă nu s-a stabilit până în prezent o modalitate prin care aceştia să fie executaţi silit.

×