x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O subvariantă a Omicron, BA.2 se răspândește și pare să provoace forme mai grave de COVID

O subvariantă a Omicron, BA.2 se răspândește și pare să provoace forme mai grave de COVID

18 Feb 2022   •   20:30
O subvariantă a Omicron, BA.2 se răspândește și pare să provoace forme mai grave de COVID

Virusul BA.2 - o subvariantă a Omicron - nu doar că se răspândește mai repede decât vărul său, ci poate provoca și o boală mai gravă și pare capabil să zădărnicească unele dintre armele cheie împotriva Covid-19, relatează CNN.

Studii de laborator din Japonia arată că BA.2 ar putea avea caracteristici care îl fac la fel de capabil să provoace boli grave ca și variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta.

Și, la fel ca Omicron, pare să scape în mare măsură imunității create de vaccinuri. O injecție de rapel restabilește protecția, ceea ce face ca îmbolnăvirea după infecție să fie cu aproximativ 74% mai puțin probabilă.

BA.2 este, de asemenea, rezistent la unele tratamente, inclusiv la sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.

Descoperirile au fost postate miercuri online. În mod normal, înainte ca un studiu să fie publicat într-o revistă medicală, acesta este analizat de experți independenți, iar postările permit ca cercetările să fie comunicate mai rapid, dar sunt postate înainte de acest nivel suplimentar de revizuire.

"Ar putea fi, din perspectiva omului, un virus mai rău decât BA.1 și ar putea fi capabil să se transmită mai ușor și să provoace boli mai grave", spune Dr. Daniel Rhoads, șeful secției de microbiologie de la Clinica Cleveland din Ohio. Rhoads a analizat studiul, dar nu a fost implicat în cercetare.

BA.2 estemult schimbat în comparație cu virusul original care cauzează Covid și care a apărut în Wuhan, China. De asemenea, are zeci de modificări genetice diferite de tulpina originală Omicron. Kei Sato, un cercetător de la Universitatea din Tokyo care a realizat studiul, susține că aceste descoperiri dovedesc că BA.2 nu ar trebui să fie considerat un tip de Omicron și că trebuie monitorizat mai atent.

"Stabilirea unei metode pentru a detecta BA.2 în mod specific ar fi primul lucru" pe care multe țări trebuie să îl facă, a declarat Sato pentru CNN.

"Se pare că s-ar putea să avem de-a face cu o nouă literă grecească aici", a fost de acord Deborah Fuller, virusolog la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, care a analizat studiul, dar nu a luat parte la cercetare.

BA.2 este cu aproximativ 30% până la 50% mai contagios decât Omicron. A fost detectat în 74 de țări și în 47 de state americane.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA estimează că aproximativ 4% dintre americanii cu Covid-19 au acum infecții cauzate de BA.2, dar varianta a devenit dominantă în cel puțin alte 10 țări: Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan și Filipine, potrivit raportului epidemiologic săptămânal al Organizației Mondiale a Sănătății.

Există dovezi mixte cu privire la gravitatea BA.2 în lumea reală. Spitalizările continuă să scadă în țările în care BA.2 a luat amploare, precum Africa de Sud și Marea Britanie. Dar în Danemarca, unde BA.2 a devenit principala cauză de infecții, spitalizările și decesele sunt în creștere, potrivit OMS.

×
Subiecte în articol: omicron